Valaki tud ajánlani egy nagyon lebutítot op rendszert? Pl valamilyen linuxot.
Van egy kőkori laptopom amit CSAK böngészésre, filmezésre használnék.Jelenleg XP SP3 van rajta de dvd lejátszáson kívül semmire nem jó mert még az opera mini is szaggat rajta :D
Valaki tud ajánlani olyan lebutított op rendszert ami elfutna rajta? :
Name Asus A6R
Processor Intel Celeron-M 1.6GHz
Screen 15.4“ WXGA
RAM 512MB
HDD 60GB
Optical Drive DVD+-RW
Graphics ATI Radeon Xpress 200M
Előre is köszi
Tinycore, Lubuntu, Absolute Linux - de egyiktől se várj nagy csodát:
* a weboldalak, a tartalmak nem lesznek kisebbek
* a használt modern szoftverek - böngésző, médialejátszó - nem fognak sokkal kevesebbet fogyasztani mint Windowsos társaik
talán az ablakkezelő fog kevesebb memóriát enni, meg nem kell vírusirtó, így maga az oprendszer kevesebb erőforrással be fogja érni.
Xubuntu illetve ubuntu ,Linux Mint XFCE.
Csomó van.
Amelyik jobban tetszik azt kell neked.
Lubuntu nagyon letisztult,nekem a gépem unitys ubuntu is elbirná simán,de nekem jobban tetszik a sok csili vilitől mentes lubuntu.
Pl. Debian + iceWM (vagy fluxBox, vagy hasonló minimál ablakozó rendszer)
"CSAK böngészésre, filmezésre"
Ezek pont azok, amik leginkább nem a rendszeren, hanem a vason múlnak, főleg a böngészés. Megnyitsz két YT és egy FB fület, és kb. már kikönyököltél a memóriából még akkor is, ha az alaprendszer csak három bájtot foglal. Fontos megtalálni a megfelelő böngészőt és video lejászót, különben csalódni fogsz a legegyszerűbb és legkisebb op.rendszerben is.
(DSL már "nem él", de a forkja, a TinyCore megérhet egy próbát.)
Én a Lubuntut ajánlanám, annál kisebb erőforrás igényű op. rendszert nem ismerek. Mint feljebb is írtak, a RAM bővítése sem ártana.
(A kérdésben a lebutított jelzőt azért kissé erősnek érzem, a kisebb igényű Linux-ok is majdnem annyit tudnak, mint a nagyobb igényű társaik)
Köszi a válaszokat!
Megpróbálok egy Lubuntut, ha az nem jó akkor egy tinycore-t.
Nem akarok rá költeni, de rendelek bele 2x 1GB ramot is akkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!