Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ezt a szervergépet hol lenne...

Ezt a szervergépet hol lenne érdemes elhelyezni?

Figyelt kérdés

Nem nagyon értek ehhez a szervergépes dolgokhoz, de ezt a szervergépet hol lenne érdemes elhelyezni azért olcsón, és minden bele tartozik áram szolgáltatás, internet szolgáltatás?

Vagy esetleg kell e vásárolni hozzá még NAS vagy switch-et?

Otthon esetleg lehetne futtatni egy 50Mbps interneten, jó hűtő rendszerel?

Dell PowerEdge R610 6B Server

8 Core 2x 2.53GHz Intel Xeon Quad-Core E5540

32GB RAM

2x 146GB 10K 2.5" SAS Hard Drives

1x Power Supply

PERC6/i

2018. aug. 2. 12:27
 1/6 anonim ***** válasza:

"Nem nagyon értek ehhez a szervergépes dolgokhoz, de ezt a szervergépet hol lenne érdemes elhelyezni"

Mi a célod ezzel a szerverrel?

Céges használatra kéne AD-vezérlőnek?

Szolgáltatást indítanál róla?

Játékszervert csinálnál belőle a haveroknak?

Otthonra kéne fájlszervernek (NAS)?

Vagy gyakorlásképp használnád (virtualizáció, szerverüzemeltetés)?

Vagy csak ingyen hozzájutottál selejtezéskor?

Mert otthoni használatra (például NAS-nak) - pláne annak, aki nem ért a szerverekhez - felesleges. Rackszekrénybe rakható, zajos, sokat fogyaszt.

2018. aug. 2. 13:20
 2/6 A kérdező kommentje:
Játékszervert futtatni
2018. aug. 2. 14:25
 3/6 anonim ***** válasza:

Igazából "akárhol" el lehet helyezni, én már láttam olyat, hogy egy iskola weboldala az informatika tanteremben elhelyezett szerverről futott. Az már más kérdés, hogy ez a legszakszerűtlenebb sufnimegoldás.

A bevált megoldás általában egy szerverhotel szokott lenni, ahol némi havidíj ellenében szakszerű körülmények között, kellően nagy sávszélességű internetkapcsolattal ellátva, klimatizált helyen tárolják a gépedet. Illetve sok helyen - főleg nagyobb cégeknél - saját maguk építenek ki külön szervertermet. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Saját szerverteremnél helyben van a gép, ha netán fizikailag hozzá kéne férni, és nem kell a bérletért havidíjat fizetni, viszont nem biztos, hogy ott is lehetőséged van megfelelő sávszélességű csomagot előfizetni, illetve neked kell a fix IP-vel kapcsolatos ügyeket. És persze a klímáról is neked kell gondoskodni. :)

A szerverhotelnél meg mindent megcsinálnak helyetted, viszont fizetned kell érte, és távolról tudod csak elérni a gépedet. (Vagy utazgatsz, ha "látni akarod".)

Én a szerver hotel mellett tenném le a voksom, viszont jó lesz, ha kicsit utánanézel, hogy mi fán is terem egy szerver, hogy kell távolról menedzselni, meg ilyenek.

Persze, otthon, a hálószobában is lehet szervert futtatni, csak mint mondtam, nem a legszakszerűbb és legpraktikusabb. Ahol most rendszergazda vagyok (közintézmény), három szerverünk van, mindhárom az irodánkban fut. Zúgnak, melegítenek, szünetmentes tápra nincs pénz, lefagy az "óccsó" router, áramszünet van, miegymás... hosszasan sorolhatnám, hogy ez miért béna megoldás, de hát közintézmény vagyunk, erre már nem kaptunk pénzt.

A NAS-t meg a switch-et nem tudom, miért keverted ide, de szerintem sürgősen nézz utána, hogy ezek micsodák, mire valók, és hogy működnek! Nem piszkálásból mondom, de ha már szervert üzemeltetsz, illik a hálózati eszközöket ismerned. ;) Tudod, a tudás soha nem árt.

2018. aug. 2. 15:33
 4/6 A kérdező kommentje:
A NAS és a Switch-et azért mivel nekem mondták hogy a szervergép nem elég bert bekerül valamilyen eszköz mellé ami a Switch és a NAS. Amikor leírtad akkor már én is néztem hogy minek. Esetleg tudnál ajánlani egy ilyen szerverhotelt ahol azért olcsó is az elhelyezés? Nem tudom de nekem ezek hogy havi szinten elhelyezem 10-20.000FT ért ez egy kicsit erős.
2018. aug. 2. 16:20
 5/6 anonim ***** válasza:

"A NAS és a Switch-et azért mivel nekem mondták hogy a szervergép nem elég bert bekerül valamilyen eszköz mellé ami a Switch és a NAS."

Ha nem tárolsz sok adatot, akkor nem kell külön tárolóegység (NAS) - elég lesz a rendelkezésre álló tárkapacitás. Switch meg eleve van a hoszting-szolgáltatónál - abba kötik bele a szervereket.

"Nem tudom de nekem ezek hogy havi szinten elhelyezem 10-20.000FT ért ez egy kicsit erős."

Vannak szolgáltatók, akiktől bérelhetsz eleve játékszervert vagy trheléstől függően skálázható virtuális szervert - mind két opció olcsóbb, mint egy komplett szerver elhelyezése/bérlése.

2018. aug. 2. 17:47
 6/6 anonim ***** válasza:

"láttam olyat, hogy egy iskola weboldala az informatika tanteremben elhelyezett szerverről futott. Az már más kérdés, hogy ez a legszakszerűtlenebb sufnimegoldás."

Ez nem szakszerűtlenség hozza, hanem a praktikusság, illetve a megszokás (régen az on site szerverelhelyezés elterjedt volt). Egy iskolánál - ahol eleve adott(nak kellene lennie) a bérelt vonalnak, és egy szervert nem csak Internetes de Intranetes feladatokra is használnak - meg pláne nem meglepő a saját szerver használata (elvileg volt is ilyen stratégia, hogy minden nagyobb településen az iskola a közkönyvtár vagy az önkormányzat egyfajta mini "Internet-központként" funkcionált volna - ami nem egy elvetélt ötlet lehetett volna anno).

"Ahol most rendszergazda vagyok (közintézmény), három szerverünk van, mindhárom az irodánkban fut. Zúgnak, melegítenek, szünetmentes tápra nincs pénz, lefagy az "óccsó" router, áramszünet van, miegymás... hosszasan sorolhatnám, hogy ez miért béna megoldás, "

Ha az a pár darab szerver egy lokális hálózatot szolgál ki (Active Directory, fájl-, szkenner-, nyomtató-, faxszerver, biztonsági mentés, Intranetes alkalmazások - például számlázó-, iktató-, könyvelőszoftverek, stb...) és az Internet-elérés sem a legjobb, az on site szerverelhelyezés nem ördögtől való dolog. Az, hogy nincs a rendes kivitelezésére pénz, az nem a megoldás hibája.

2018. aug. 2. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!