Ha eladom a régi számítógépemet, elvárható-e, hogy letöröltessek róla minden játékot, vírust stb?
Ha winfos 10-ed van, akkor gépház --> frissítés és biztonság --> helyreállítás --> gép alaphelyzetbe állítása.
Mondjuk én úgy szoktam, hogy elkezdek egy újratelepítést, és amikor először újraindulna a gép, akkor újraindítás helyett kikapcsolom.
"format C:"
Viccet félretéve:
Soha ne adj idegen kezébe olyan adatot amivel vissza tudna élni (akármilyen minimális az esély rá).
Lehet, hogy én vagyok ennyire bizalmatlan másokkal szemben, de ha random embernek adod el, akármilyen normálisnak tűnik, ki tudja mit csinál vele.
Ha meg vásárlásról van szó, akármennyire patyolat tiszta windowst kapok, akkor is újra szoktam rakni.
Pénzt fizetni azért, hogy töröljön valaki dolgokat a gépedről felesleges. Ha kell bővebben segítség, írj privát üzenetet!
(Off: milyen gépet adnál el? Csak úgy kíváncsiságból.)
Érdemes róla leszedni, sőt érdemes az egész meghajtót teljes körűen letörölni (nem csak gyorsformázni, mert visszaállíthatóak az adatok!), mert egy hozzáértőbb szemmély személyes adatokhoz férhet hozzá.
Erre vannak célszoftverek, mint például:
* DBAN: [link]
* Parted Magic: [link] - ebben több eszköz is van, de képes törölni is: [link] secure-erase/
letöltöd, kiírod CD-re/USB pendrivera - ez utóbbihoz eszköz:
* [link]
vagy
* [link]
majd erről indítod a rendszert, és a rajta található eszközzel letörlöd a lemezt. Időbe fog telni, de megéri.
Eladóként persze hogy ajánlott törölni mindent (akinek van kis gyakorlata, az ilyen gépre 1-2 óra alatt telepít egy új rendszert), bár a vevők is gyanakodhatnak vírusra vagy kémprogramra, így nekik is ajánlott újratelepíteni.
Ingyenes Linux-szal is próbálkozhatsz. Kérj valakitől (szerviztől/boltból) vagy töltsd le és rakd DVD-re/pendrive-ra, majd telepítsd.
Pl.: [link] (oldal alján további útmutatók - telepítés Legacy módban)
Persze az eladásnál a Windows (10) biztos vonzóbb.
A telepítésről rengeteg videó van, nézz meg párat - de pár órát biztos el fog vacakolni vele.
Linux - [link]
Windows 10 - [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!