Hogyan tudom a Windowst másik meghajtóra telepíteni?
A következő szituáció lenne:
Rendeltem egy laptopot ( [link] amiben egy 1 TB-s 5400 RPM-s HDD van. Ezt a rendszer bootolásához, és a programok futtatásához kicsit lassúnak találom (de nem biztos) a gép többi paraméteréhez képest. Úgy tervezem, hogy később veszek majd hozzá egy 256 GB-os M.2-es foglalatú SSD-t.
Viszont mivel ennek az ideje csak kb. 1-1,5 hónap múlva jön el, addig nem akarok egy Endless OS-el élni, vagyis telepítem a Windows az alap HDD-re.
A kérdés az lenne, hogy hogyan tudom majd áttelepíteni a Windows akkor az SSD-re, és letörölni a HDD-ről?
Illetve, hogy szerintetek érdemes-e egyáltalán az az SSD, elég gyors lesz-e az alap háttértár?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A HDD-nél az SSD lényegesen gyorsabb lesz.
Felteszed most a HDD-re majd ha berakod az SSD-t akkor klónozod a partíciót mondjuk ezzel:
Vagy felrakod az SSD-re is mokor megjön, úgy, hogy előtte telepítőlemezzel törlöd vagy formázod a HDD rendszerpartícióját.
Mindenképp érdemes ssd-t venni, főleg 5400rpm-esekhez.
Vagy keresel egy programot amivel átmásolod a windows az ssd-re, vagy telepíted ssd-re és leformázod a hdd-t.
Csinálsz egy mondjuk 100GB-os rendszerpartíciót és a többi marad a adatoknak. Ezt egy pendrive-ra írt telepítőlemezzel tudod megcsinálni. Előtte nálam legacy-ra kellett állítani BIOS-ban az USB-t mert nem akart enélkül bootolni.
Ekkor 4!! partíciód lesz. Kettőt a telepítőlemez csinál magától - ezek 50-100 MB-osak lesznek - lesz egy általad megadott 100GB-os és a maradék az adatoknak.
Ha klónozod akkor Macrium letölt a HDD-re, telepít, indít és beállítod hogy csináljon egy nagy fájlt a 2 kicsi és a te nagy partíciódról. Erről készül egy képfájl a HDD adatpartíciójára. Utána Ezt a nagy fájlt lemezre - SSD - írod és ekkor elkészül a 2 kicsi és egy nagy partíció az SSD-re. Ha 250GB-os lesz az SSD akkor vagy kiterjeszted a partíció méretét 100-ről 220 GB-ra vagy eleve a HDD-re ekkorát csinálsz. Ezután bootolsz az SSD-ről - BIOS beállítással - majd törlöd a HDD első 3 partícióját és a win10 beépített lemezkezelőjével kiterjeszted a HDD-n maradt adatpartíció méretét a HDD teljes méretére így az azon lévő adatok megmaradnak.
Ha nem a klónozást választod akkor ha beraktad az SSD-t akkor boot az USB-ről, itt törlöd a HDD első 3 partícióját majd ezután felteszed az SSD-re a win10-et. Ezuátn a HDD megmaradt partíciójának kiterjesztése maradt és BIOSban az SSD boot beállítása...
Bocs egy kicsit részletes lett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!