Mit ajánlanátok?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Mechatronikai mérnöknek tanulok és szeretnék otthon is bütykölni illetve elektronikával foglalkozni ( kezdetben hobbi szinten) Szóval alapvető áramköröket és kisebb projekteket csinálni. Megérné beruházni egy Arduinora vagy Raspberryre,vagy tudtok más hasonló fejlesztő platformot esetleg kezdőknek? Mivel lenne célszerű kezdeni? Van esetleg valami kifejezetten hasonló témájú kezdőknek szóló oldal?

2018. jan. 22. 22:16
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Nézd meg hogy melyikben mi van, és vegyél olyat ami neked tetszik. Kb minden elektronikai bolt csinál saját készletet, nincs olyan nagy eltérés közöttük. Nézz meg párat, nézd meg az alkatrészlistát, vedd meg azt, amelyik legjobban tetszik.

Elsőben van RFID, érdekes dolog, én olyannal monopoly bankot csináltam. Apró propléma, hogy level shifter kéne hozzá, mert 3.3V, az UNO meg 5V-on megy.

Van benne 74hc595 ami arra való, ha kevés lenne a kimenet, akkor ezzel sorosan tudsz vezérelni több kimenetet.

LM35 helyett valami digitális szenzor lehet jobb lenne.

Az se rossz, hogy I2C-s kijelző van hozzá, nem kell annyi pin a vezérléshez. Cserébe bonyolultabb, ha szeretnéd megérteni hogyan működik. Annyival nem, de picit.

Másodikban jobb a hőmérő szerintem, van dióda, több ic, gyorsulásmérő, távolságmérő, stb. Cserébe a kijezőhöz kell egy raklap pin, amit másra nem tudsz majd használni. Vagy a soros bufferrel megoldod hogy ne kelljen.

Utolsó annyira nem tetszik nekem, nincs benne olyas sokminden, azt inkább nem venném.

ÉS A LÉNYEG: Egy i2c kijelző kb $2, 20 db 74hc595 olyan 3-400 ft körül van, rfid szett (MFRC522) kb 500 ft megint? Semmi lényeges különbség, ami nincs benne azt meg veszed külön oszt jónapot! :D

Én pl először vettem egy Pi-t. Aztán ahhoz egy kijelzőt. Aztán egy UNO-t. Aztán ahhoz relé, RFID. Majd ezt azt amazt, aztán NodeMCU (azzal wifis karácsonyi világítás, majd monopoly bankkártya rendszer), st7920 128×64 grafikus kijelző, RTC (azzal WiFis óra és smart kijelző) majd ESP32 amivel wav lejátszó, most pedig gps, és ezzel készül egy fedélzeti számítógép, amihez kell majd:

GPS, cellamanagement áramkör (túltöltés és alulmerítés gátló, kb $2 10 db), li-ion cella tartó, dc-dc booster vagy buck converter, valami kontroller (STM32F103C8D6 olcsó és gyors, ESP8266 gyors és wifi, ESP32 picit drágább, 2 mag és wifi), rotary encoder, transzreflektív kijező (azaz a napfény is meg tudja világítani, és van háttérvilágítása is), kapcsolók, csatlakozók, stb. Látod, sokmindent ÉN nem tudtam volna felhasználni. De ha egy távirányítós autót akarsz hekkelni, akkor a második készlet diódái meg 1-2 ic jól jön. Én meg veszek olyat pár dollárért ha kell.

Ezért mondom, nézd meg mi van benne, válaszd azt amiben a legtöbb olyan van ami érdekel (és sok töltelék alkatrész, mert jól tud jönni :D )

2018. jún. 25. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!