Mert egyre inkább agyontelepíted, frissül, törlés, telepítés, stb folyamatosan használva van, illetve szemetelődik is., Ezáltal lassul
Bár embere és gépe válogatja, milyen időközönként kell telepíteni.
Ismerek olyat, akinek hetente, nálam akár 2-3 évig is bírja a rendszer (Legutóbb az SSD beszerelésekor újra raktam (De azt is csak azért, mert a 10-es nem vált be, egyébként csak CLONE-oztam volna a HDD-t :) - Ez decemberben történt, azóta nincs semmi gondom
Mert tele pakolod te is nyilván sok adattal. A windows is hagy hátra programok törlésénél dolgokat amiket akár le is törölhetne, gondolok ez alatt arra, hogy az adott program beállításait tároló fájlokat fent hagyja pl ha törlöd a programot vagy a mappáit hátra hagyja. Termelsz sok maradék fájlt internetezéssel is bőven. A temp mappában is egy rakat szemét gyűlik fel amiknek 3/4-e totál felesleges, ha nem is az egésze. A HDD-nek ez fájó pont tud lenni, hisz a sebessége a mai technikához képest eléggé korlátozott. Ennyi minden fájlt betölteni nagy kihívás neki. Te ezt érzékeled lassulásnak. Önmagában a gépek többi komponense nem fog lassulást okozni ha a telepítés után nem sokkal sem okozott lassulást. Egy SSD valószínűleg orvosolja ezt a problémát. Persze attól még muszáj karban tartani azt a rendszert és törölni a sok szemetet. Ha oda figyelsz rá megfelelően akkor ki tudja, akár 10 évig is fent lehet. A leghosszabb újrarakás nélküli idő amiről én tudok az olyan 5-7 év, nem vagyok benne biztos. Bátyám gépe bírta addig. Ja, meg kimaradt még valami. Ami ma gyors, 10 év múlva nem biztos, hogy szintén gyors lesz. Ha mai sima irodai felhasználásra tökéletes és gyors gépet raksz össze nem teheted meg, hogy 5-10 évig hardver csere nélkül menjen. Az 10 év múlva, de még 5 év múlva is ki fog öregedni. A hardver cserével meg az újratelepítés jár. Ez a másik ami miatt nem lehet fent a windows 10 évig. Persze ha olyan időt álló hardvert pakolsz bele a gépbe ami 10 év múlva is megy rendesen akkor először is gratulálok hozzá, másodszor is lehet fent így ennyi ideig. Tesóm gépe sem véletlen lassult be olyan hosszú idő után. Egyrészt, régi hardverek, másrészt, neki HDD-ről fut a rendszer. Nekem SSD-ről fut és a 2 között hihetetlen különbség van. Kingston SSDNow UV400 120GB-os van, ez olyan belépő szint kb. Első SSD-nek kiváló meg azoknak akiknek sima átlag felhasználásra kell. Annak ellenére, hogy kb. belépő szint az SSD-m még így is köröket ver bármelyik 7200rpm-es HDD-re.
2017. aug. 30. 12:56
4/6 anonim válasza:
És akkor még nem számoltam a meghibásodás lehetőségével. Ha lap, proci, ram vagy a tároló hibásodik meg már megint csak ott tartasz, hogy hardver csere és újratelepítés. Hidd el, ki van ez találva. Ilyen ez, akinek igénye van rá (sokaknak van) azok úgyis megveszik előbb vagy utóbb a hardvereket, hogy napra készek legyenek mindig és mikor elavulnak a cuccok akkor meg váltanak. Így pörög az üzlet. Mellesleg, a szoftverek is rá segítenek erre azzal, hogy régi konfigokon egyszerűen szarul futnak mert nincsenek jól optimalizálva. Ez mondjuk logikus is, hisz ki optimalizálna 10 éves hardverekre is? :D Az meg már megint más ha a régisége miatt nem elég a hardver az adott programnak/rendszernek. Ez a valószínűbb.
2017. aug. 30. 13:05
5/6 anonim válasza:
Mert vacakul van megtervezve:
- Pocsék a frissítési rendszere
- Programok törlésekor szemetet hagy a gépen
- A registry hízása miatt is lassul
Ha nem telepítesz ész nélkül, akkor évekig működhet gond nélkül. Nekem anno a P3 gépemen 5 évig ment az XP újratelepítés nélkül.
De ha olyan rendszert akarsz, ami nem lassul be idővel, akkor Linux.
2017. aug. 30. 13:22
6/6 anonim válasza:
Én régebben rászoktam arra, hogy csak akkor telepítek bármit is, ha feltétlenül muszáj, így elvoltam 3-4 évig újratelepítés nélkül, akkor is jellemzően gépcsere miatt kellett.
Nem az volt, hogy feltelepítem, majd ha nem kell, törlöm... mert (többek közt) épp az ilyen mókák miatt lassul idővel a rendszer. Tabaki Úr által linkelt cikk jól leírja a jelenség okát.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!