Milyen laptopot/notebookot ajánlanátok fotózáshoz/fotószerkesztésekhez?
Én is lebeszélem az ismerősöd a laptopról (esetleg talán almafronton picivel jobb a helyzet ilyen téren, de egy erre alkalmas MacBook szerintem közelít a félmillióhoz, vagy talán felette is van, abból meg olyan PC-t építesz ami hét nyelven beszél, igaz az nem lesz hordozható).
Én itthon egy asztali PC-t használok munkára (esküvőfotós vagyok, főállásban, konfig: i7 6700, 32GB RAM, GTX 960, 2db SSD, 7200RPM-es HDD-k) és nemrég vettem egy Lenovo Ideapad 500S notebookot (i5 6200U, 8GB RAM, GTX940M,SSD), tehát szigorúan másodlagos gépnek, azért, hogy ha úton vagyunk is tudjak dolgozni Válogatni, alkalmas, esetleg pár képet feldolgozni, hogy ne kelljen megvárnom, hogy hazaérjünk, hanem egy külföldi fotózásnál pl. azonnal tudjak pár képet kirakni, de azért ez a kijelző sem az igazi erre. Nagyon bele kellett nyúlnom a színekbe itthon, amikor a képeket és a katalógust áthúztam az asztalira. Szóval ha nem létszükség a hordozhatóság akkor asztali gépet építsetek!
a hordozgathóság szerintem teljesen rális szempont. utazni, költözni, szaladgálós munkát végezni is könnyebb egy laptoppal, de a hétköznapokban is lehet komoly kényelmi előnye. viszont az igaz, hogy a legtöbb laptop képernyő inkább látványos, mint színhű. pont azért, hogy szebbek legyenek a képek, színek, stb. inkább tunningolni, kontrasztosítani, szaturálni szokták őket, viszont ez nem jön jól, ha tartalom előállításhoz használja valaki, nem tartalom fogyasztáshoz...
másrészt viszont ismerek egy csomó fotóst, akik soha nem foglalkoztak monitor kalibrálással. sőt olyat is, akik az utómunkába sem mennek annyira bele. mivel a másik oldalon, a megrendelők közül sincs sokaknak kalibrált monitora, megoszlanak a vélemények róla, hogy van-e értelme egyáltalán annyira foglalkozni ezzel.
persze igényes ember törekszik a legjobb minőséget kiadni a kezéből. ennek pedig része kéne, hogy legyen a kalibrált monitor is. szóval érdemes minél jobb színhűségű laptopra törekedni és mégjobb, ha mellé sikerül egy jó, kalibrálható monitort tenni, hogy legalább otthon tudjon jó színhűséggel dolgozni.
én úgy tudom, hogy a laptop monitorok nem nagyon kalibrálhatóak. még az Apple laptopok közül is csak a Retinásokról hallottam jót ezen a téren, de azok tényleg drágák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!