Ubuntura olyan scriptet írni, mely minden bootolásnál elindul?
Laptopon a touchpadon állítottam 2 dolgot, de nem jegyzi meg miután kikapcsolom a laptopot.
Hogyan tudnék egy scriptet csinálni, mellyel a következő két sor mindig indul bekapcsolással együtt:
xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Constant Deceleration' 3.5
xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Adaptive Deceleration' 2.5
1. Vagy beleírod a /etc/rc.local állományba - rendszergazdai jogosultsággal szerkeszthető:
sudo nano /etc/rc.local
2. Vagy - klasszikus módon - létrehozol egy init szkriptet:
sudo nano /etc/init.d/touchpad
amibe beleírod:
#!/bin/sh
/usr/bin/xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Constant Deceleration' 3.5
/usr/bin/xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Constant Deceleration' 2.5
futtathatóvá teszed:
sudo chmod ugo+x /etc/init.d/touchpad
majd:
sudo update-rc.d touchpad defaults
3. Vagy 15.04 utáni rendszereknél létrehozol ennek egy Upstart jobot
HA létezik ez a mappa:
/etc/systemd/system
akkor
1. Rootként (pl. sudo nano ..) hozz létre abban mondjuk egy valami.service fájlt ('valami' helyett egy beszédesebb névvel persze), ezzel a tartalommal (előtte ellenőrizd, hogy az xinput tényleg a /usr/bin/ mappában van-e, pl: whereis xinput)
[Unit]
Description=xinput settings on boot up
[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/bin/xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Constant Deceleration' 3.5
ExecStart=/usr/bin/xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" 'Device Accel Adaptive Deceleration' 2.5
[Install]
WantedBy=multi-user.target
2. Engedélyezd a futását:
sudo systemctl enable valami.service
Ennyi.
(Azt is csinálhatod, hogy a két sorodat egy scriptbe teszed, és azt hívod meg az ExecStart-nál egyszer.)
Köszi szépen válaszoakt! Ezeket mindenképp elmentem későbbre!.
Közben pedig a két commandot betettem indítópult beállítási közé, és most elvileg jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!