Nem értek hozzá egyáltalán, de hdd-t szeretnék venni Asus márkájú laptopba, mit kell hozzá figyelembe vennem?
Valószínűleg a laptopodban SATA 3 csatlakozós SSD van, persze ha szerencséd van, akkor m.2-es csatlakozóval ellátott SSD. Utóbbi azért lenne szerencsés, mert jóval kisebb és tudnál bele HDD-t tenni anélkül, hogy az SSD-t ki kellene venned.
Ha SATA csatlakozós SSD-d van, az méretben akkora kb, mint egy 2,5 colos merevlemez, viszont ebben az esetben két módon tudnál HDD-t beletenni:
Kiveszed az SSD-t és használsz helyette egy nagyobb tárhelyű HDD-t. A HDD-nél annyira kell figyelni, hogy 2,5 colos méretű legyen és lehetőleg 7200rpm-es, mert az gyorsabb.
Na ez az egyik módszer, ezt nem ajánlom, mert a HDD (merevlemez) SOKKAL LASSABB, mint az SSD. Magyarán ha kiveszed az SSD-t és helyére HDD-t teszel, akkor arra teszed a rendszert és lassabban töltené be a gép a dolgokat.
A másik módszer az, hogy eltávolítod az optikai meghajtót (DVD meghajtót) és a helyére veszel egy HDD beépítő keretet. Ez akkora, mint az optikai meghajtó, de ebben van egy 2,5 colos HDD-nek hely. Így megmarad elsődleges rendszer partíciónak az SSD és nem kell újratelepítened a rendszert, marad ugyan olyan gyors és mellé lesz még a HDD tárhelye, de nem lesz optikai meghajtód.
Ha a laptopodban m.2-es SSD van, akkor szerintem van benne hely még másik SSD vagy HDD-nek.
Szóval a lényeg: 2,5 colos méretű HDD-re van szükséged (asztali gépekbe jellemzően 3,5-es kerül). Lehetőleg 7200rpm-es legyen,mert gyorsabb mint az 5400-as.
Az SSD sokkal gyorsabb, mint a HDD, mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, míg a HDD-ben van lemez és a HDD-nek ezáltal nagyobb a meghibásodási arányuk is.
Milyen típusú laptopod van?
Valamelyik nap egy barátommal szétszedtük a gépet, hogy kitakarítsuk, akkor azt hiszem, ssd-t láttam benne, de nem tudom, milyen pontosan, most meg inkább nem szedem szét újra.
De inkább költök majd rá többet, csak ne lassuljon be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!