Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Most végülis mi van a rovásírá...

Most végülis mi van a rovásírásos betű-átállítással?

Figyelt kérdés

Talán két éve mondták, hogy azon dolgoznak, hogy arra is legyen átállítható a billentyűzet.

"Old Hungarian" néven, ha jól emlékszem.

#rovásírásos billentyűzet #billentyűzet-átállítás
2017. máj. 13. 22:48
 1/3 2*Sü ***** válasza:

Most a rovásírás karakterek támogatásáról, vagy billentyűzetkiosztásról beszélünk?

Az Unicode 8.0-val 2015-ben a rovásírás karakterei – valóban Old Hungarian

névvel – bekerültek az Unicode szabványba. Lásd: [link]

Aztán persze hogy melyik betűtípusgyártó milyen karaktereket rajzol meg a saját betűtípusában, az más kérdés. Mindenesetre a Windows 10 alap betűtípuskészletéből egyikben sincsenek megrajzolva ezek a karakterek. De amennyire tudom, más operációs rendszerek sem állnak ezzel jobban. Az Unicode 8.0 összesen 120 737 karaktert definiál, de már az Unicode 3.0 is tartalmazott 49 259 karaktert, és még azt sem támogatja teljes egészében egyetlen betűtípus sem.

Billentyűzetkiosztásról még csak terv szinten sem hallottam. Akkora igény biztos nincs rá, hogy egy operációs rendszer által szállított billentyűzetkiosztások között ott legyen. Viszont Windows alatt a Microsoft Keyboard Layout Creator programmal mindenki olyan billentyűzetkiosztást tud legyártani magának, amilyet szeretne. Linux, macOS (vagy OS X) alatt szintén van egyedi billentyűzetkiosztás létrehozására. (Nota bene én módosított billentyűzetkiosztással dolgozom, amelyek tartalmazzák a következő karaktereket is: „”…–»«→π±≠∈√²³≥αβ. )

2017. máj. 14. 02:27
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Szerintem én billentyűzet-kiosztásról olvastam, mert olyasmire emlékszem, hogy az volt a cikkben, hogy a q helyett vagy az y helyett zs meg ny lenne. Konkrétan másra nem emlékszem, az a baj.

2017. máj. 14. 17:12
 3/3 2*Sü ***** válasza:

Kicsit rákeresve vannak ilyenek. Pl.:

[link]

Meg persze számos egyéb házi barkács megoldás is fellelhető. De találtam android alkalmazást is.

Illetve egy régi április elsejei tréfára is ráakadtam.

De olyan megoldásról nem hallottam eddig – igaz nem is nagyon kerestem –, ami valamilyen szabványosítási folyamat irányába menne.

2017. máj. 14. 23:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!