Linux Mint-ra szeretnék áttérni Win. XP-ről, de nem tudom megérné-e. Mit gondoltok?
Sok mindenen múlik, egy Mint nem feltétlenül jelent kisebb memóriahasználatot. Más dolgok miatt igenis érdemes megpróbálni, de igazából annyira keveset árulsz el, hogy ennek az alapján túl sokat nem lehet mondani. Az XP nem rossz rendszer, ha kellően karban van tartva, de pl. internetre én már nem nagyon merészkednék vele. Ebből a szempontból a linux sokkal megfelelőbb. De az is lehet a gondjaid forrása, hogy a világ elment a géped mellett. Ma már egy akármilyen weboldal a sokszorosát igényli annak, mint néhány évvel ezelőtt, ezen nem sokat segít, hogy egy karcsúbb linux esetleg megtakarít neked valamicske memóriát.
Egyébként a Mint nem rossz disztró, szívből ajánlom.
Linux alatt régi gépen abszolút semmi hardveres gyorsítás nincs 2D környezetben. Ez leginkább az internethasználat, és azon belül is a videózás alatt tapasztalod meg. Ha az XP-s géped nagy kínok árán kiszenvedi a 480p videókat, akkor Mint alatt a 240p is szaggatni fog sajnos.
A linux jó cucc, meg rossz is egyszerre. Pont az ilyen határesetek kezelésére teljesen alkalmatlan. Mindenképpen próbáld ki, csak ne csalódj, ha ilyen gondjaid lesznek.
Hat, nagxon nem ertek a gepekhez, nem ismerem a procikat se meg a tobbi csecse-becset. Annyit tudok hogy fel gb ram, meg ATI proc. amit mar nem forgalmaznak (ugy tudom) :c De az XP meg mindig virusos nekem, es ugy hallottam hogy a Linuxnak jo vedelme van..
UI: Szerinted/Szerintetek a Heartstone elmenne valamennyire? xp-n nagyjabol el, de brutalis.
fél GB sajnos nem sokra elég... szerintem mindenképpen érdemes lenne pár ezer forintot beáldozni memóriabővítésre. Nem egy drága dolog, és könnyen lehet, hogy a géped használható lesz.
Maga a Linux Mint xfce DE-vel a hivatalos dokumentáció szerint simán elmegy 512MB RAM-al, de a gond az mindig a böngésző lesz - pl a böngészőben játszható játék is.
Ha már 1-2 weboldalt megnyitsz akármelyik modern böngészőben, nagyjából teljesen felzabálja az össze memóriádat, és a gép elkezdi kiírni a swapba. na innentől lesz csigalassú az egész.
Maga a linux mint mindenképpen jobb megoldás, mint az xp, már csak azért is, mert a linux mint egy MODERN és folyamatosan frissített, támogatott operációs rendszer, míg az Win xp-t már több éve nem támogatja hivatalosan az MS, tehát egyre kevesebb programmal és weboldallal stb. kompatibilis.
Fél giga RAM ötéves mobilokban van, nem most használt számítógépekben...
Vegyél RAM-ot, ha értelmes áron tudsz, az sokat fog segíteni. De az informatika ilyen. Nem lehet húsz évig ugyan azt a gépet használni sajnos. Elavul.
Keményen javaslom a RAM vásárlását. 2G-vel már lehet működni.
Linux nem varázspálca, antik gépen az is döcögni fog. A legkisebb igényű, még éppen nem kockadisztró az Arch (és a jelek szerint neked még az is reszelővel rejszolás szint), na, neki alapból 256M az igénye, és ebben még nincsen benne a GUI... A Flash már 512M-t követel minimum, plusz még a böngi, szóval 1G megvan alapból.
Tudom, keményen orális szexre kényszerít az XP, nem csoda, ha váltani akarsz, de sajnos a számítástechnika gyorsan halad, rendszeresen érdemes bővíteni kisebb befektetésekkel a vasat, minthogy így, hirtelen durva kiadásaid legyenek. Ennyiben a Linux megkímél, abba nem kell vagyont befektetni, de a hardver annál inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!