Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Tudnátok ajánlani egy felhaszn...

Tudnátok ajánlani egy felhasználó barát, gyenge gépre alkalmas linux distrot?

Figyelt kérdés

Próbáltam a lubuntut tényleg gyors de netezésnél vannak vele problémák illetve egy idő után rettenetesen belassul főleg tétlenség után...

Egy Acer aspire 5315 laptopra kellene 1.73 Ghz celeron M, 512 MB ram, vga: GMA X3100(256 MB)

2016. nov. 17. 17:33
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A Linux minthez már valószínűleg tényleg kevés lenne a ram, a debian már jobbnak tűnik lehet kipróbálom mindkettőt.

Kipróbálom majd a Lynxet.

A Lubuntu(nem Ubuntu) bootolás után 50-60 MB-ot fogyaszt el, szóval 256 MB-al már mindenképpen lehet használni. A chrome és firefox ramigénye független ezzel is vitatkoznék, a linux memória kezelése teljesen eltér a windowsétól.

Itt egy cikk a lubuntu első verziójáról: [link]

Az első két grafikon önmagáért beszél.

Ráadásul én swappolás és cache pressure nélkül használtam úgysem sikerült elfogyasztani a ramot több böngésző futtatásával. Nyílván függ attól hogy milyen oldalakot nyitsz meg, de ez a teljesítmény akkor is óriási.

A probléma a lubuntuval, hogy egy idő után(ami változó) mondjuk 1-2 óra után elkezd úgy belassulni mintha 70 fokon izzana a processzor, tétlenség visszatérése után leginkább. A youtubeot 1080p-ben is bírja 15-20 percig operában akadás nélkül, xpn meg 360pben lehet csak futtatni. Lehet hogy governort kellene váltanom és megjavulna Lubuntuban?

Nem vitatkozni szoktam itt, látom hogy segítő szándékkal jöttetek megy a hüvelykujj!

2016. nov. 18. 18:10
 12/15 anonim ***** válasza:

A cikkben a grafikonon látható különbség (szerintem) a grafikus környezet hardver igényét tükrözi, konkrétan az LXDE kis igényét. Pl. egy pure Mint+LXDE vagy Debian+LXDE, Arch+LXDE, stb. ugyanilyen jó eredményt produkálna.

A RAM kezelése valóban hatékony Linux (kernel) alatt, de a fizikai memória sajnos adott, csak abból lehet gazdálkodni. A virtuális memória kezelése, optimalizált swap stratégiák segítenek, ez tény, de ha pl. egy firefox azt mondja a kernelnek, hogy neki most kell 400 MB hely (az 512-ből), akkor nincs mese, ott valamit lemezre kell tolni a RAM-ból.

De amúgy jogos és érdekes, amit írtál, én sem vitázni akarok, csak véleményt írtam. :)

2016. nov. 19. 04:02
 13/15 anonim ***** válasza:
itt van néhány pehelysúlyú linux, kifejezettem gyengébb gépekre: [link]
2016. nov. 19. 06:33
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem volt egy gépem, amiben négyszáz valahány ram volt és Debian XFCE-vel atomstabil és gyors volt.
2016. nov. 19. 10:34
 15/15 anonim ***** válasza:
#14.Mind addig amíg meg nem nyitsz egy böngészőt.
2016. nov. 19. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!