Hogy tudom megnézni?
Ha képet küldenek nekem hogy tudom megnézni, meggyőződni róla, hogy nem az internetről levett fotó hanem saját képet kaptam?
Idősebb emberke vagyok, nem nagyon értek sem a géphez, sem a nethez. Kéretik mellőzni a szakkifejezéseket! Ha lehet akkor inkább szájbarágós, egyszerű válaszokat kérnék!
Számítástechnikai oldalról: léteznek oldalak ahová fel lehet tölteni a képet, és megmutatja mely oldalakra van még feltöltve. Ha publikus a kép, ezzel le lehet bukni. Ha mondjuk egy zárt oldalról van a kép, nem biztos (például letöltöd egy másik facebook-felhasználó képét, azt nem biztos hogy látják ezek az oldalak.
Ilyen a google képkeresője (images.google.com) vagy tineye.com oldal.
Nem számítástechnikai megoldás: olyan képet kell kérni amit nem lehet lopni és könnyen hamisítani. Például időbélyegzős kép, amin a szereplő egy cetlire felírja a dátumot és lefényképezi magával.
Vagy olyan egyedi képet kell kérni amit szintén nehéz hamisítani, például fényképezze le magát a cipőjével a fején.
„És mit csináljak az adott képpel...”
#1 jól körüljárta a kérdést: Az említett keresőoldalakra fel tudod tölteni a képet. A program megkeresi és felsorolja azokat a helyeket, ahol még megtalálható ugyanilyen vagy hasonló kép. Ha ilyet nem talál, legalábbis remélni lehet, hogy az illető eredeti képe. Ha csak egy helyen, akkor még mindig lehetséges, hogy az pont az ő oldala... Az #1 által említett okok miatt ez nem adhat száz százalékos eredményt, ezenkívül dörzsöltebb képküldők viszonylag egyszerű trükkökkel erősen csökkenteni tudják annak az esélyét, hogy a program észrevegye a hasonlóságot. De nem is esélytelen, mivel a csalók is leginkább a nyilvánosan hozzáférhetők közt kereshetnek alkalmas képet.
Egészen buta küldők lebukhatnak a képben felejtett metaadatok miatt, ezek a nézegetőprogramokban megtalálhatók a kép információi között. De nagyon könnyű őket megváltoztatni vagy törölni (sőt, ez a küldés közben automatikusan is megtörténhet), úgyhogy egyáltalán nem megbízható módszer.
A legjobb még valóban az, ha módod van teljesen egyedi képet kérni (például igen kis valószínűséggel lehet olyat találni, ahol valaki a bal kezében egy fakanalat tart, a jobbal pedig szamárfület mutat, és még a csalás szempontjából is megfelelő), de mivel nem írod, hogy miféle képről van szó, lehet, hogy ez kivihetetlen.
Egy általános, hétköznapi fotó esetén szerintem nincs tökéletes megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!