Laptopot készülök venni, gyárilag linuxal van felszerelve, de szeretnék mellé win 10-et, a linux megtartása mellett (programozási okokból). Vélemények?
Ez lenne a kiszemelt gép. A Linuxot megtartanám programozáshoz, amit majd most kezdek el tanulni. Konkrét kérdésem nincs, csak érdekelne érdemes e két oprendszert futtatni és ha megoldható, akkor hogyan tudnék ingyenesen win 10-et telepíteni. A telepítést meg tudom oldani, csak a módszer nem tiszta. Torrentezzek le, vagy megoldható egy win xp telepítése után az ingyenes frissítés? Mert ugye az ingyenes frissítési idő már lejárt.
U.i: világ életemben windowsot használtam, legutóbb a hetet és néhány hónapra frissítettem 10-re
formázd le először majd mehet rá win10
utána meg az ubi ha akarsz mellé egy linuxot
amit alapból adnak egy gagyi semmirevaló
1. formázod a lemezt, csinálsz két vagy 3 partíciót (Windows telepítő / Linux Live USB Gparted program) (1 NTFS a Windowsnak, 1 formázatlan vagy Ext4 a Linuxnak és 1 NTFS azoknak a cuccoknak amikhez hozzá akarsz férni mindkét rendszerről)
2. telepíted a Win10-et
3. telepítesz mellé egy linux disztrót
A sorrend fontos. A Linux telepítője tud dual-boot rendszert csinálni, ahol indításnál tudsz választani a kettő közül. A Linuxot nem érdemes megtartani, mert egyrészt ingyen van az összes, másrészt ki tudja éppen milyet raknak rá. A netről letöltöd a neked tetsző disztrót és azt felteszed.
Windowst ingyen nem lehet szerezni (hacsak nincs valami extra jogosultságod, mint a tanároknak néhány iskolában). Most már frissíteni sem lehet ingyen 7-ről. (Volt valami kisegítő lehetőséges trükk, nem tudom, hogy az még működik-e). XP-ről meg sose lehetett frissíteni.
Más: ennyiért inkább ne Acert vegyél, nem véletlenül olcsóbb a többinél. És az a TFT kijelző elég kevés ilyen ársávban, IPS illene. És ha nem a médiában veszed, spórolhatsz pár százalékot.
Amiket fontosnak véltem a laptop kinézésekor:
Core i7, vagy i5 (lehetőleg a HQ széria, az U-t nem preferálom)
Memóris: SSD (itt a min. 126 gb-ot gondoltam optimálisnak) De szeretném ha lenne benne legalább 256 GB memória, több nem fontos hiszen bővíthető, vagy használhatok külső tárolót)
HDMI kimenet és 3.0-ás USB
A lényeg a gyorsaság lenne számomra és az, hogy minden téren tudjam használni. Játszani nem igazán szoktam, de néha előfordul)
Mérnökire készülök, ezért lesz ez a beruházás.
Most kissé elbizonytalanítottál. Azt hittem ez elég tuti gép.
Acereken tipikusan egy ráokádott Linpus van, ami kb. arra jó, hogy bekapcsolod és sikítva menekülsz, pedig amúgy a Linpus egy teljesen korrekt rendszer lenne. Ami írtak előzőleg, kicsit kiegészítve:
1 partíció az UEFI-nek;
1 partíció a winnek;
1 partíció a közös adatterületnek;
1 partíció, amit majd úgyis szétszedsz, a Linuxnak.
A helyes sorrend telepítésnél: 1. win 2. Lin, a Linux bootloaderei intelligensebbek.
És egy megfontolandó javaslat: A Linux nem windows, amit utóbbiban megszoktál, előbbiben nem működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!