Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Laptopot készülök venni,...

Laptopot készülök venni, gyárilag linuxal van felszerelve, de szeretnék mellé win 10-et, a linux megtartása mellett (programozási okokból). Vélemények?

Figyelt kérdés

[link]

Ez lenne a kiszemelt gép. A Linuxot megtartanám programozáshoz, amit majd most kezdek el tanulni. Konkrét kérdésem nincs, csak érdekelne érdemes e két oprendszert futtatni és ha megoldható, akkor hogyan tudnék ingyenesen win 10-et telepíteni. A telepítést meg tudom oldani, csak a módszer nem tiszta. Torrentezzek le, vagy megoldható egy win xp telepítése után az ingyenes frissítés? Mert ugye az ingyenes frissítési idő már lejárt.

U.i: világ életemben windowsot használtam, legutóbb a hetet és néhány hónapra frissítettem 10-re

2016. aug. 13. 14:16
 1/8 anonim ***** válasza:

formázd le először majd mehet rá win10

utána meg az ubi ha akarsz mellé egy linuxot

amit alapból adnak egy gagyi semmirevaló

2016. aug. 13. 14:29
 2/8 anonim ***** válasza:
ingyenesen úgy tudsz, hogy leszeded akár a hivatalos oldalról, majd szépen beaktiválod vmi loaderrel, mint említetted, az ingyenes frissítésnek már vége. Win10 menjen először, utána linux, értelmesebb a bootloadere, mint a windowsnak.
2016. aug. 13. 14:40
 3/8 |Orfeusz| ***** válasza:

1. formázod a lemezt, csinálsz két vagy 3 partíciót (Windows telepítő / Linux Live USB Gparted program) (1 NTFS a Windowsnak, 1 formázatlan vagy Ext4 a Linuxnak és 1 NTFS azoknak a cuccoknak amikhez hozzá akarsz férni mindkét rendszerről)

2. telepíted a Win10-et

3. telepítesz mellé egy linux disztrót

A sorrend fontos. A Linux telepítője tud dual-boot rendszert csinálni, ahol indításnál tudsz választani a kettő közül. A Linuxot nem érdemes megtartani, mert egyrészt ingyen van az összes, másrészt ki tudja éppen milyet raknak rá. A netről letöltöd a neked tetsző disztrót és azt felteszed.

Windowst ingyen nem lehet szerezni (hacsak nincs valami extra jogosultságod, mint a tanároknak néhány iskolában). Most már frissíteni sem lehet ingyen 7-ről. (Volt valami kisegítő lehetőséges trükk, nem tudom, hogy az még működik-e). XP-ről meg sose lehetett frissíteni.

Más: ennyiért inkább ne Acert vegyél, nem véletlenül olcsóbb a többinél. És az a TFT kijelző elég kevés ilyen ársávban, IPS illene. És ha nem a médiában veszed, spórolhatsz pár százalékot.

2016. aug. 13. 14:40
 4/8 A kérdező kommentje:

Amiket fontosnak véltem a laptop kinézésekor:

Core i7, vagy i5 (lehetőleg a HQ széria, az U-t nem preferálom)

Memóris: SSD (itt a min. 126 gb-ot gondoltam optimálisnak) De szeretném ha lenne benne legalább 256 GB memória, több nem fontos hiszen bővíthető, vagy használhatok külső tárolót)

HDMI kimenet és 3.0-ás USB

A lényeg a gyorsaság lenne számomra és az, hogy minden téren tudjam használni. Játszani nem igazán szoktam, de néha előfordul)

Mérnökire készülök, ezért lesz ez a beruházás.

Most kissé elbizonytalanítottál. Azt hittem ez elég tuti gép.

2016. aug. 13. 14:55
 5/8 csírabob ***** válasza:
0%
Szerinzem elég a win 10. A Linux felesleges főleg az a féle programozási cucc. én jagam win 10et használok és Dev-C++Ba programozok C nyelven.
2016. aug. 13. 15:23
 6/8 Tom Benko ***** válasza:

Acereken tipikusan egy ráokádott Linpus van, ami kb. arra jó, hogy bekapcsolod és sikítva menekülsz, pedig amúgy a Linpus egy teljesen korrekt rendszer lenne. Ami írtak előzőleg, kicsit kiegészítve:

1 partíció az UEFI-nek;

1 partíció a winnek;

1 partíció a közös adatterületnek;

1 partíció, amit majd úgyis szétszedsz, a Linuxnak.

A helyes sorrend telepítésnél: 1. win 2. Lin, a Linux bootloaderei intelligensebbek.

És egy megfontolandó javaslat: A Linux nem windows, amit utóbbiban megszoktál, előbbiben nem működik.

2016. aug. 14. 02:48
 7/8 Tom Benko ***** válasza:
@csírabob: Hadd tanuljon valami hasznosat is a kérdező, menjen fel a Linux!
2016. aug. 14. 02:49
 8/8 kovpet ***** válasza:
Kérdező, a memória az nem a háttértárt jelenti. :)
2016. aug. 14. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!