Hogyan lehet saját írásjeleket számítógépen billentyűzetre felrakni?
A probléma legalább két részből tevődik össze.
Az első a billentyűzetkiosztás, ebben nem tudok segíteni. Amennyire tudom, billentyűzettől és a különféle nyelvektől függően eleve több megoldás létezik, meg én nem is írok cirill szöveget, nincs mit okoskodnom. Tételezzük fel, hogy van egy minden szükséges betűrajzolatot tartalmazó betűkészletet, és te a módosítóbillentyűk végigpróbálgatásával megtalálhatod a kívánt betűket, illetve gyorsbillentyűkhöz tudod rendelni őket.
A második a betűkészlet. Ez tulajdonképpen a betűk „cirillségétől” független kérdés, egyszerűen a kívánt betűhelyre megrajzolod a betű képét. Ezt betűkészlet-szerkesztőkkel teheted meg. Egyik ilyen a kitűnő, nagy hagyományú és ingyenes FontForge:
Ezt nem próbáltam, de némelyek dicsérik, és szintén ingyenesen letöltheted (ha 0 USD fizetendő összeget állítasz be):
A fenti kettőn kívül is találsz még néhányat, például itt:
Ha az adott programban némi jártasságot szerzel, viszonylag egyszerűen készíthetsz saját betűtípust, amelyet ugyanúgy telepíthetsz a gépedre, mint a többit. A betűkészlet megrajzolásához természetesen nem kell nulláról indulnod, betölthetsz egy már létezőt, és annak elemeit neked tetsző helyre átmásolva csak az eltéréseket kell hozzárajzolnod (például a JO pontjait, vagy hangsúlyjeleket). Az egyszer megrajzolt részleteket külön is kimásolhatod és beleillesztheted egy másik betűrajzba.
A megoldásnak van egy szépséghibája. A nem-szabványos elrendezés miatt a szöveg csak olyan gépen fog működni, amelyre telepítve van a te módosított betűkészleted. A programokban egyébként megtalálod a cirill betűk hivatalos helyét (gondolom, ez a valódi cirill betűs billentyűzeten érhető el), de úgy látom, itt sincs mindennek a rubrikája.
Nem írod az egésznek a célját, de amennyire meg tudom ítélni, a saját betűtípusodat a következő módokon használhatod:
1. Telepíted a rendszerbe, ekkor a szövegszerkesztő ugyanúgy kezeli, mint bármely mást, szerkesztheted, és a programból nyomtathatod.
2. Ha a szövegszerkesztőd alkalmas rá, a betűkészletet beágyazhatod a dokumentumba. Ezzel nincsenek tapasztalataim, de feltételezem, hogy ilyenkor olyan gépen is működik, amelyre nem telepítetted külön.
3. Ha csak nyomtatásra küldöd át valahova, akkor PDF-fájlba is ágyazhatod. Ennek a megoldásnak előnye is, hátránya is, hogy a PDF csak speciális programokkal szerkeszthető, tehát csak kész szöveg esetén hasznos.
4. A szöveget képpé alakítod, és képként szúrod be a dokumentumba (ha mondjuk, csak rövid példákról van szó). Előnye, hogy nincs szükség az irreguláris betűtípusra, (nagy) hátránya viszont, hogy nem szerkeszthető, vagyis csak tökéletesen végleges állapotában használható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!