Szimbólumnál miért jelez négyzetet?
nézegettem jó szimbólumokat, de van olyan amiket négyzetbe ad be:
pl : □
ez meg a fordított pentagram, csak nekem ez is négyzet
pentagram: ⛧
Ezt is négyzetbe adja be, mit lehetne tenni, ogy rendesen kiadja?
Á, értem. Nos, a Unicode szabvány csak egy olyan kódrendszer, amely rendszerbe foglalja a felsorolt írásjegyeket és szimbólumokat, de ezek alakját már a fontfájl tartalmazza. Ha a te gépeden levő, éppen kiválasztott fontfájlban (karakterkészletben) nincs előírva az adott karakter képe, akkor helyette csak a négyzet jelenik meg.
Ahhoz, hogy legyen ilyen karaktered, szerezned kell egy olyan fontot, amelyben ott van ez a karakter. De hogy hogyan, ezt nem tudom megmondani, sajnos. Egyébként maga a betűtípus neve önmagában nem segítene, mert az csak a rajzolat stílusát, tipográfiáját adja meg, de hogy a fontfájlba a készítő mely karaktereket teszi be, már teljesen tőle függ.
Gyanúm szerint sehol nem létezik olyan fontfájl, amely az egész jelenlegi (mert mindig bővül) Unicode készlet karaktereit tartalmazza, mert az horribilis méretű lenne. A böngészőm beállított alapbetűtípusa sem tartalmazza ezt a pentagram jelet, ezért a kérdésben nekem csak a kódja jelenik meg, hexadecimálisan: 26E7.
Ha minden kötél szakad, akkor válassz ki egy karaterkészletet, és tedd be a jelet te magad. Nekem a FontCreator Pro v5.6 van meg, és a Type Tool v2.0, ezek fontszerkesztő programok, persze van még egypár másik is. Ha valamelyikben megrajzolod az U26E7 kódhoz tartozó 'glyph'-et, kimented, telepíted a többi karakterkészlet közé, a szövegszerkesztőben kiválasztod, és valahogy beírod a karaktert, akkor meg fog jelenni.
Ha megnézni akarsz egy fontfájlt, akkor például jó a BabelMap, de a szerkesztőprogramok is használhatók erre.
A Unicode szabványt betartani persze nem kötelező, ez csak egy iránymutató egyezmény. Ha valami speciális karakterkészletet tervezel, például egy saját programodhoz, vagy bizonyos dokumentumaid részére, akkor bármelyik kódhoz olyan glyphet rendelsz, ahogy az neked jól esik.
A dolog hátránya az, hogy ha a dokumentumot vagy programot elküldöd valakinek, akinek nincs meg az a karakterkészlet, akkor nála nem az fog megjelenni, ami nálad. Ezen segíthet egy áthidaló megoldás: a dokumentumot PDF fájlba alakítod, belefoglalod az adott karakterkészletet is, és úgy küldöd el, akkor a másik gépen is jól fog megjelenni, bár ezzel persze a fájl mérete megnő. PDF-nyomtatónak hívják az olyan rendszerbővítést, amely egy virtuális nyomtatóként jelenik meg nálad, és az arra küldött nyomtatás egy PDF fájlban lesz tárolva. Ilyenből a tapasztalatom szerint a legjobb a pdfFactory, de van, aki a doPDF-re vagy a Bullzip PDF Printerre esküszik, nekem ezek nem kényelmesek. A pdfFactoryról biztosan tudom, hogy a mentés előtt, az előnézeti állapotban ki lehet jelölni a beágyazandó karakterkészleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!