Miben jobb az Ubuntu mint a Windows 10?
Jó kérdés. Win10-et utoljára úgy láttam, hogy az ajtó nyitva maradt, és a túloldalán valaki indított egy Youtube videót, abban volt.
Viszont ha váltani akarsz, vagy egyáltalán kipróbálni, akkor inkább Debian vagy Arch, Slackware, RedHat, stb... Archról tudok nyilatkozni, meglehetősen rugalmas rendszert kapsz, miután túlélted a telepítés sokkját. Klasszikus installere nincs ugyanis, helyette a wikin elmesélik, mit kell csinálnod, így már telepítéskor személyre szabott disztrót kaphatsz.
Linux rugalmasabb,testreszabhatóbb,én még soha nem találkoztam vírussal.Direkt ki is próbáltam egy honlapot amin a windows behalt,benyelt minden sz#art.Linuxnál semmi.
Saját szoftverközpontból telepíthetsz rengeteg programot,nem kell google-zni.Nem kell félni,hogy letöltesz valami oda nem illő dolgot közben.Persze ezek alternatív programok amik kezelése más mind a windows-é.
Csak akkor rakj fel linuxot ha van türelmed tanulni és nem adod fel mindjárt az elején.Én a Linux Mintet ajánlom,tényleg egyszerű kezelni,kezdőknek kiváló választás.Frissítéskor sem hal be,mint az ubuntu(nálam).Pedig az az alapja.Ha gamer vagy akkor inkább maradj a windows-nál.Persze vannak megoldások wine,playonlinux,steam bla-bla,de szerintem az nem ugyanaz.Van ami rendesen megy,de a linux szerintem nem játékra való.Persze az alap böngészős játékokkal nincs probléma,meg amiket a szoftverközpontból letölthetsz,de ne számíts egy COD Black Ops-ra :)
Lényegében ennyi,remélem tudtam valamennyit hozzátenni a témához,sziasztok.
"a linux szerintem nem játékra való"
Egyetértek, de tegyük hozzá, hogy ez nem a Linux hibája. Ugyanolyan jól futnak rajta a natív játékok, csak ebből még kevesebb van, mint Winre.
Aki használt már párhuzamosan linuxot és windowst,az tudja,hogy miért nem akar windowst használni,aki meg csak hallott róla,az nem tudja,miért ragaszkodik a winhez.
Jelenleg létezik egy linux játék platform,a steamos,ami szinte minden steamen kapható játékot képes elfuttatni,ha kell,önállóan telepít a játékhoz megfelelő wine környezetet.
Az,hogy melyik linuxot ajánljuk,az eléggé értelmetlen,mivel szinte hardverenként változik a linux disztrók tulajdonsága és stabilitása.
Ezt neked kell kikísérletezni,hogy a te gépedhez és ízlésedhez melyik passzol a legjobban. :)
Hello!
Én Linuxon nőttem fel; de azért Windowshoz is értke.
Vegyük pl a gépemet:
i5-4460;r9 280; 8 GB ram; jő hűtés
CS:GO 300-320 fpssel megy de sokszor belaggol, befagy fps drop ...
Linuxon csak 200fpssel megy de csak néha map betöltéskor omlik össze.
De ha 7köznapra használod
pozitívum: kevesebbszer fagy be
gyorsabb (némely gépen lassabb lehet mint WIN)
nem kell semmihez drivert keresgélni; az appok nagyrésze könnyedén letölthető a Ubuntu Szoftwareközpontból
negatívum:
sokszor kér jelszót
Sok app nem kompatibilis
Unity azért nem a legjobb kezelőfelület, pl én Cinnamont jobban szeretem.
A használatához tudnod kell kb. ezeket a parancsokat
sudo //run as admin
sudo su //auto run as admin
apt-get install... //töltse le és telepítse az appot
apt-get update //egy lisát frissít amiben az appok letöltése helye van pl feltüntetve
"A használatához tudnod kell kb. ezeket a parancsokat
...
sudo su //auto run as admin "
Na az ilyen sudo su, meg sudo bash meg gksu meg hasonló hülyeségeket azonnal elfelejteni!
Ha valamihez admin kell, akkor sudo valami, majd jelszó és kész. Nem ám mindent rendszergazdikénz csinálni...
"negatívum: sokszor kér jelszót"
Akkor kér jelszót, amikor TUDNI kell, hogy mit is csinálok. Nem véletlenül van az úgy. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!