Hogyan kell használni Linux alatt a visudo-t? Insert, mentés, kilépés.
Van egy VPS-em egy CentOS 6.x 64 rendszerrel. Helyre kellene állítanom a sudoers fájlt, ami végülis már megtörtént egyéb módszerrel, de bele kellene írnom egy sort.
Egyszerűen nem tudom használni. Az insert gomb lenyomásával tudok beírni sort. De egyszerűen nem tudok kilépni, menteni. Hiába olvastam már utána, hogy ezt vagy azt a billentyűt kell lenyomni vagy parancsot beírni, nem reagál.
Vagy az lehetséges hogy akkor kell ezeket a parancsokat írni amikor "kilépek" szerkesztő felületből? Gondolom a háttérben fut még a munkamenet.
Ha így van akkor talán kapisgálom, de valaki elmagyarázhatná,mert nagy segítség lenne.
A visudo csak a sudoers fájlt nyitja meg biztonságosan, a vi nevű szerkesztőben. Ha nem egyszerre 10-en írjátok, akkor tetszőleges másik szövegszerkesztőt is használhatsz, pl. nano, pico, vim, vagy valami ablakosat.
vi-ből kilépés gyakran okoz gondot (nekem is). Escape, :wq begépelése, Enter szokott működni.
A visudo nem csal vi-jal megy.
export VISUAL=mcedit
és a visudo kiadása után az mc editorja fog elindulni.
VI:
Megnyomod az "i" betűt, ekkor váltasz insert módba.
Ha végeztél a módosításokkal, megnyomod az ESC-et.
Mentés és kilépés legegyszerűbben ZZ-vel (tehát shift-et nyomvatartod és kétszer megnyomod a Z-t).
De lehet :x is.
Ha úgy akarsz kilépni, hogy ne mentse a változásokat, akkor :q!
Hát ezek a billentyű parancsok nem minidig működnek. Az insert az igen, de ESC megnyomása után rendszerint nem tudok kilépni a szerkesztőből, de majd még kipróbálom az itt leírtakat.
Ezek szerint ha kiadom ezt a parancsot: export VISUAL=mcedit akkor mcedittel is tudod szerkeszteni?
Mert itt rontottam el a sudo-t hogy egyből mcedittel szerkesztettem.
Pelenkásfiú: Ezeket a parancsokat kipróbáltam. Egyedül ez a mentés nélküli kilépés nem igazán működik (q) de sikerült beleírnom egy sort és mentette is.
Köszi.
Akkor lehagytad a kettőspontot vagy a felkiáltójelet :)
(Ha nem módosítottál egy fájlon, akkor simán :q -val is kilép, de a ! pont azt jelenti, hogy megerősíted a mentés nélküli kilépést.)
export VISUAL=mcedit vagy nano
majd
visudo
és örülsz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!