Drága asztali mikrofon jobban átadná az eredeti hangom mint a fejhallgató mikrofonja?
A saját hangját mindenki másnak hallja felvételről. Ennek oka, hogy amikor beszélünk, mi a saját hangunkat "testen belül" is halljuk. Mások csak a kibocsátott hangot hallják, ezt veszi a mikrofon is. Nyilván, egy jobb minőségű mikrofon jobb hangot vesz, de függ a minőség a "többi láncszemtől" is, vagyis a rögzítéstől, hangszórótól stb.
És hát bizony, az orrhang, az elhúzás, sőt egyéb dolgok (baki, Ő-zés és egyebek) nem a rögzítő rendszer hibája...
Egy digitális hang sose lesz olyan, mint a valós (analóg) hangod, csak megközelíteni tudja.
A többi az, amit Lajos írt.
És persze minél drágább egy mikrofon (legalábbis általánosságban), annál jobban tudja megközelíteni a valóságot.
-- Doktor úr, baj van a látásommal, állandóan homályos fekete pontok ugrálnak a szemem előtt.
-- Vegye fel ezt a szemüveget, most jobb?
-- Igen, köszönöm! Már sokkal élesebben látom a fekete pontokat...
A profi mikrofonnak valószínűleg annyi lenne az erénye, hogy még feltűnőbbnek éreznéd, ami most zavar a beszédedben. Egy kis orrhang, tempóhiba még nem a világ, figyelj rá, éppen a felvétek alapján próbálhatod meg orvosolni. Van, aki bizonyára még irigyelne is érte:
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__7..
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerdes..
Olyat még nem hallottam, hogy mikrofonhoz adtak volna szoftvert. Persze, attól még lehet...
Hangfelvétel korrigálásához, bizonyos szintű javításához, de főképpen vágásához viszont jól használható a sokat emlegetett, ingyenes, magyarul is tudó Audacity.
Végülis, tulajdonképpen mire kellene a szoftver?
Szerintem nem egészen erről van szó, nagyjából már tisztázódott, hogy Kérdezőnek nem az a baja, hogy elégtelen minőségben hallja a hangját, hanem az, hogy az más, mint amilyennek megszokta. Tehát nyilván megváltoztatná a hangja karakterét, olyasfélévé, amilyennek ő maga hallja. Ehhez nem kell feltétlenül jobb minőségűnek lennie.
Mellesleg -- ez már Kérdezőnek szól --, lehetne vitatkozni azon, hogy egy mélyebbé vagy zengőbbé tevés torzításnak tekintendő-e. Én megkockáztatom, hogy igen, de nem erőltetem, hogy vállad föl a hangodat, ha nem tetszik. Annyi bizonyos, hogy léteznek szoftverek, amelyek képesek a hangot röptében megváltoztatni, de itt már a tapasztaltabbakra hagyom az okosságot, mert a Windowsban már nem igazán vagyok otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!