Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az europa universalis IV-ben...

Török Éva kérdése:

Az europa universalis IV-ben milyen katonai taktikákal lehet a túlerőt megállitani? És milyen politikát kövessek hogy Német-Római császár legyek ( részletesen)?

Figyelt kérdés

2016. febr. 11. 00:12
 1/1 tatagami válasza:

Attól függ kivel játszol és hol lenne csata. A legegyszerűbb ha magas szintű várakat építesz a határnál, arra rááll és amikor ostromol és leesik a morálja rátámadsz, ráadásul magas szintű várakat hosszú ideig ostromol, addig tudsz a seregeddel mást csinálni. Ha western vagy akkor military fejlesztéseknél amikor új egységet kell választani többféléből is választhatsz(minden másnál általában csak 1), ki tudod választani hogy támadó vagy védő egységeid legyenek, ezeket jobb úgy választani hogy passzoljanak az idea-khoz amiket csináltál így védekezésnél/támadásnál jobb leszel ami kompenzálhatja az ellenfél nagyobb seregét. Ráadásul ha a domborzati térképet nézed és hegyen vagy vagy más nenéz terepen várod hogy rád támadjon akkor negatív bónuszokat kap a serege(legjobb ha hegy, erdő és folyó is van a régióban). Számít még az egységeid moral-ja és az army tradition, mindkettő különböző százalékokkal befolyásolja a sereged nyerési esélyeit. Jó ötlet még ha nem foglalod el mondjuk egy kis ország régióit hanem vazallusnak tartod meg ugyanis így több sereget tart mint te tarthatnál abból a régióból(ezek alól kivételek a kereskedelmi központok ahol elég bevételt szerezhetsz a régióval magával). Pár konkrét példa még: Törököknél jó taktika ha hajókkal beállsz a Boszporuszra így nem tudnak majd átmenni, ha bemész a kikötőbe akkor át tudnak menni, mindig csak 1 ellenséges sereget engedsz át majd visszamész a hajókkal, így 1 sereget ütsz minden egységeddel és nem tud vissza sem menni tehát teljesen elpusztíthatod. Oroszoknál mész befelé szibériába, minél távolabb vagy európától annál kisebb a régiók supply limit-je ezért folyamatosan veszti a seregét főleg a vége felé amikor már nagy seregekkel mozognak. Ha fontos csatát akarsz megnyerni akkor mindenképp rakj vezetőt a sereghez, legyen az hadvezér, konkvisztádor, az uralkodó vagy az örökös.

HRE császárnak lenni szintén attól függ kivel játszol. Több megoldás is van én eddig kettőt használtam, ha egy elég nagy országgal kezdek ami HRE tag és diplomáciailag érem el a dolgot(ezzel még nem sikerült, mert a protestantizmus miatt nem kapok elég pontot imperial reformhoz így hiába vagyok császár nem tudom megcsinálni a császárságot) vagy egy külső országgal vazallussá teszed a választófejedelmeket, akkor te leszel a következő választáson a császár és az is maradsz amíg a választók a vazallusaid(megválasztani többször sikerült magam több országgal, de eddig csak franciákkal sikerült a császárságot létrehozni). A diplomáciai megoldás lassú és közben alig tudsz hódítani, mert az ingerküszöb európa közepén alacsony és ha 1-2 fontosabb régiót benyomsz a választók már nem szeretnek és máris van egy hatalmas koalíció ami meg akar verni. A külső országgal könnyebb mert szinte nyílt háborúval el tudod érni jópofizás nélkül a császárságot, ha vége egy háborúdnak a HRE-ben akkor tudsz máshol háborúzni és területet szerezni, így nem lesz ellened koalíció, erre konkrét példát franciaországgal tudok mondani: miután a vazallusaid császárrá választanak és így végig tudod vinni az imperial reformokat franciaországból Holy Roman Empire lesz, ezt úgy tudod csinálni hogy mivel a franciák nem tagjai a HRE-nek ezért amit régiót meghódítasz az sem lesz benn, de ha azt a HRE-hez adod akkor megkapod a szükséges pontokat a következő reformhoz, ami még kell a reformokhoz az a benn lévő államok támogatása, ezt úgy oldottam meg hogy amíg sikerült az összes választót vazallussá tenni, addig ezeknek az államoknak a nagy részét meghódítottam, így a vazallusokból és a pár maradék államból mindig a reform mellett áll elég hogy meg lehessen csinálni. Azért jó nagy országgal csinálni ezt mert viszonylag sok régiót kell a HRE-be rakj ahhoz hogy meg legyen az elég pontod.

Ha angolul tudsz akkor megtaláltam a részletezést szárazföldi csatákhoz, mi milyen részben számít: [link]

2016. ápr. 2. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!