Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Win 10 frissítés, lehetnek...

Win 10 frissítés, lehetnek problémák?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Gondolkodtam azon hogy a laptopomat frissítem Windows 10-re de felmerült bennem pár kérdés amire szeretnék választ kapni.

Első az adatok megmaradása lenne. Hallottam hogy a rajta lévő adatok sértetlenül maradnak de szeretném ha igazolnátok is páran, csak hogy biztos legyek benne :)

A másik kérdésem a feltelepített programokkal lenne kapcsolatos. Régebbi játékaim amik Win 7-en mentek azok mennének az új rendszeren is? (GTA SA, Star Wars Rep.Comm., crackelt Gmod, esetleg még a színözön :D) A Steam-os játékaim ugyan úgy futnának? A mentéseim nem semmisülnének meg? Illetve a feltelepített programok amik nem megvásároltak hanem crackeltek (pl. Lightroom, After effects) azok továbbra is működnének vagy szépen aktiválódna a 30 napos visszaszámlálás.

A harmadik főbb kérdésem az átláthatóság. Át lehet látni a rendszert? Mennyi idő szükséges a megszokásához?

Legvégül pedig a rendszerigénye érdekelne. Úgy hallottam hogy frissítés után 30 napig még vissza lehet térni a régi op-rendszerhez, ez igaz lenne és hogy működik? Nekem egy Win7-es Dell laptopom van, eredeti Windows, egy kis rendszerleíró lentebb. Menne ugyan úgy mint a Win7, lassabb vagy esetleg még gyorsabb is lenne?

Intel Core i7-4510U @2.00GHz (4mag)

8 Gb DDR3 RAM

Intel HD Graphics Family 2 Gb

NVidia Geforce 840M

1 Tb HDD

A segítséget előre is köszönöm! A segítő válaszadóknak megy a zöld jel! ;)

2015. dec. 29. 12:49
 1/9 A kérdező kommentje:

Most így utólag még felmerült bennem egy kérdés. Van nekem egy régebbi kicsi 4:3-as felbontású monitorom (1024x768 asszem) és hogy a képernyő kiterjesztés ugyan úgy működne-e mint a régi rendszeren?

*NVidia Geforce 840M 1Gb*

2015. dec. 29. 12:55
 2/9 anonim válasza:
42%
Többet eszik elvileg a 10. Szerintem nincs értelme váltani, legalábbis játék szempontjából felesleges.
2015. dec. 29. 13:05
 3/9 anonim válasza:
42%
Ha mégis váltasz akkor minden megmarad igen, de csak ha frissítesz!
2015. dec. 29. 13:06
 4/9 Baur Róbert válasza:
42%
A Win7 az jó,a következő gépem is win7-el fog menni. A Win10 nagyon új , még tudni mik a hibái mert minden operációs rendszer-nek vannak hibái amitt késöbb kilehet javitani. Nem ismerem pontos a Win10-et ,de a család-ban 1 Win8.1-s.Lassú és állandóan lefagy.
2015. dec. 29. 14:06
 5/9 anonim ***** válasza:

A frissítéssel elvileg megmaradnak az adataid, de mégsem javaslom. Ha váltani akarsz, boot menüből, pendrive-ról/DVD-ről indított telepítéssel csináld.

A merevlemezed hány partícióra van osztva? Ha a rendszernek (C) külön partíciója van, akkor elég csak azt formázni, és arra telepíteni a 10-et. Igaz, ha a programok másik partícióra is vannak telepítve, azokat akkor is újra kéne telepítened. (Illetve, ha a Dokumentumok/Képek/Zenék/Videók/Letöltések mappáid a C-n vannak (ha több partíciód van) azokat rakd át máshova, vagy csinálj biztonsági mentést.)

Az új Win 10 frissítésben (1511 - feltéve, hogy ezzel telepíted) már elég csak az eredeti Win 7-ed termékkulcsát megadnod telepítéskor, így nem muszáj frissítéssel aktiválni.

Steamnél használj Steam Cloud-ot a mentéseidre (Steam beállításaiban megtalálod). Illetve, a Steam mappáján belül az 'userdata' nevű mappát mentsd ki külön, és nem szabadna, hogy problémád legyen.

A régebbi játékaid mennének az új rendszeren is, ha azokat is újratelepíted (a tisztán telepített rendszerre, mivel a frissítés opció sokaknak elég labilis). Programok, dettó. Mindig az a legjobb, ha tiszta lappal indulsz. Igen, macerás, és sokáig tart.

Az átláthatóság szerintem egyéni kérdés. Számomra teljesen átlátható a rendszer, bár én viszonylag gyorsan alkalmazkodom. Nincsenek hibái (hangsúlyozom, a tisztán telepített rendszernek), nincsenek bugok (én nem találkoztam velük), amik idegesítenének. A játékok is ugyanúgy futnak, valamint az én régi laptopomon gyorsabban megy a 10, mint az eddigiek. Évekig használtam a Windows 8.1-et is, azzal sem volt igazán problémám. A Win 10 valamilyen szinten a Win 7 és a 8.1 összegyúrása.

Ha bizonytalan vagy, hogy tetszene-e (és hogy sikerülne-e könnyen eligazodni), próbáld ki virtuális gépen a Windows 10-et (Oracle VirtualBox).

Visszaállni vissza lehet 30 napig, de csak a frissítéssel felrakott rendszerről. Tiszta telepítésnél, nyilván, erre nincs lehetőség.

Nem írtad a laptopod pontos típusát, de a gyártó honlapján keresd meg, hogy az illesztőprogramok (driverek) elérhetők-e Windows 10-re is, mert tud meglepetést okozni, ha valami hiányzik. (Bár a Win10 magától letölti a legtöbbet, a chipset és VGA driverek esetében mindenképp a gyártói honlaphoz ragaszkodom legalább)

A képernyőkiterjesztés működne, ha telepítve van a videókártyád drivere.

Ez is csak egy operációs rendszer, nem ördögtől való. Nem rosszabb, mint az előző Windowsok. De ha túl soknak tartod a macerát (azért a driverek/programok/játékok stb. levadászása és telepítgetése elég időigényes tud lenni), akkor szerintem hagyd. A frissített rendszerrel csak a bajok vannak (lásd Start menü bugok és egyéb finomságok). Stabil rendszer érdekében tiszta telepítés, és macera.

2015. dec. 29. 14:37
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat és tanácsokat, mindenkinek ment a zöld kéz!

#5 köszönöm a hosszú és tartalmas kifejtésedet, sokat segítettél abban hogy a kérdőjelek eltűnjenek :D a pontos típusa: dell inspiron 15 3000 series.

Elképzelhető hogy nem foglalkozok az újratelepítéssel és a frissítéssel, macerás lenne nagyon, egy partíció is van szóval mindent formázni kellene. Köszönöm mégegyszer!

2015. dec. 29. 21:28
 7/9 anonim ***** válasza:
Summa summárum: Sok a macera, a bizonytalansági tényező. Státuszszimbólumból már rengetegen frissitettek, csak hogy mondhassák, dicsekedhessenek, hogy nekik w10 van. Ha ez vezérel, ne tegyed. Másrészt a W7 egy olyan bevált rendszer lett, mint annak idején az XP. A Microsoft legalább 2020-ig támogatja. A W10 tartalmaz uj dolgokat, de alig többet, ráadásul géped teljesitménymutatói nem lesznek jobbak,az eredeti W10-nek nem minden funkciját kaphatod meg általa, inkább a kezelőfelület lesz más, mit sokan nem is tudnak megszokni és ugyancsak megemelik az 1 hónapon belüli visszatérők táborát. Ez az egész frissitési láz a Microsoft stratégiai marketingjének eredménye, ügyes huzása, sokan bekapták, miáltal megnőtt az imázsa és bizony sok olyan IP cimet ismert meg, amely alatt eddig nem jogtiszta Windowsot működtettek. Egyébként a net teli van a frissitések problémáival. Én csak egyetlen szaklapot idézek, melyben még peres eljárásokon is gondolkodnak a póruljártak: [link]
2015. dec. 30. 07:10
 8/9 anonim ***** válasza:
4.-nek mondom: Akkor nem az operációs rendszer (8.1) a hibás, hanem a gép...
2015. dec. 30. 09:34
 9/9 A kérdező kommentje:
#7 köszönöm a válaszodat. Csak státusz szimbólumként nem fogom frissíteni, a win7 nekem teljesen bevált úgy mint az xp-is ( a régi gépemen nég mindig azt használom). És ezzel az ip megszerzéssel tudnak valami beperelést csinálni ha nem eredeti a windows?
2015. dec. 30. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!