Windows 10-re frissítettem fel a 8.1-et Acer netbookra. HELP! Mi lehet a gond?
Mondjuk elég nagy könnyelműség aksiról használni a gépet telepítés közben...
Nagy az esélye, hogy valami nem jól fejeződött be, ha közben lemerült. Ráadásul az ilyet még kijavítani sem nagyon lehet, vagy csak amolyan "gányolt" dolog lesz belőle.
Egyetlen normális megoldás egy teljesen tiszta telepítés lenne. Elejéről az egészet, előtte újra particionálni és formázni a HDD-t.
Ami pedig az adataidat illeti: ha nem akar elindulni a gép (amit valószínűleg a lemerülés miatt megszakadt telepítés okozhat) azt kijavítani már nagyon nehéz, ha nem lehetetlen. Ha meg is lehet valahogyan oldani, az már kifejezett szakértelmet kíván. A HDD-n lévő adatokat (képek, dokumentumok, filmek stb.) így elég nehéz kiolvasni, illetve elmenteni.
Egy lehetőség még adott: letölteni egy ingyenes, úgynevezett Live operációs rendszert (például Ubuntu, az nekem bejött) és kiírni egy CD lemezre.
Be kell rakni a gépbe a lemezt, majd újra indítani a gépet (a főkapcsolóját addig nyomod, míg le nem áll, majd újra megnyomva elindul. Ha szerencséd van, akkor a boot (betöltési, indulási) sorrend úgy van alapból beállítva, hogy lemezről próbáljon először indulni. Ha nem így van, akkor a boot sorrendet, illetve a BIOS ide vonatkozó részét át kell állítani, de ezt hozzáértés nélkül nem javasolnám.
Ha szerencséd van, és elindul a lenmezről (CD-ről) a töltés, akkor el fog indulni egy operációs rendszer (például az említett Ubuntu), aminek a segítségével a fontos, nélkülözhető adatokat le lehet a gépről (vagyis a HDD-ről menteni.
Ez után jöhet(ne) az említett tiszta telepítés.
De ha annyira laikus vagy, akkor szerintem inkább forduljál olyanhoz, aki jobban ért hozzá, mert így csak kínlódás lesz, bizonytalan kimenettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!