Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ilyen alkatrészekkel lehet...

Ilyen alkatrészekkel lehet CPU vagy GPU limitem? És ha igen milyen mértékben?

Figyelt kérdés

Processzor: AMD Fx-6300 Six Core

Videókártya: Gigabyte R9 270x

Monitor felbontása: 1366x768

2015. júl. 15. 17:58
 1/6 anonim ***** válasza:

Mindkétféle limited lehet teljes mértékben (sőt, egyéb alkatrészek is limitálhatják és limitálják is a teljesítményt). A futtatott programoktól függ, hogy melyik lesz. Optimális esetben minden limit egyszerre jelentkezne, de ez ugye nem megoldható, ezért szokás úgy megválasztani az alkatrészeket, hogy a legfontosabb feladatnak megfelelő hardverkomponens legyen a leghangsúlyosabb.

Például játék futtatásánál akkor kapjuk a legjobb futási minőséget, ha a videokártya limitálja a teljesítményt. Ekkor kapjuk a lehető legszebb grafikát a legjobb képfrissítés mellett.

2015. júl. 15. 18:13
 2/6 anonim ***** válasza:

nos tisztázni kellene már ezt a limit fogalmat..

Nem vagyok szakértője a témának, de józan paraszti ésszel átgondolva, az a limit, amikor vmelyik hardverelem több adatmennyiséget tudna feldolgozni, mint amit egy másik enged. Pl.: a videókártya képes lenne 60fps-el megjeleníteni a game-t, de a proci nem képes feldolgozni olyan sebességgel az adatokat, vagy szimplán a sávszélesség kevés így csak 40 lesz belőle. (ergo nem vagy képes teljesen kihasználni a vga-t)

2015. júl. 15. 18:25
 3/6 anonim ***** válasza:

A limitet kétfelől lehet megközelíteni. Az egyik az, amit te mondtál, a másik, amikor határig terheled a megfelelő alkatrészt.

Egy i5 4690 + GTX980 esetében például a játékok sebességét a videokártya fogja limitálni. Ha csak egy Pentiumot teszel a GTX mellé, akkor a processzor. i5 esetben az én megfogalmazásom él, Pentium esetben a tiéd.

2015. júl. 15. 18:30
 4/6 anonim ***** válasza:

Az, hogy játékoknál van egy értelmetlen felső határ (pl nem képes a vga 400fps-nél többet létrehozni adott programban) azt nem nevezném limitnek, de persze bizonyos értelemben az. (márha erre gondoltál)

Itt pedig kb pont az a kérdés, hogy az i5 és a pentium között is van élet, mint pl ez az fx 6300. Képes e olyan sebességgel továbbítani/feldolgozni az adatokat, hogy a 270x gpu-ja/memóriája ne csak pl 70%-on dolgozzon, hiszen, akkor felesleges emellé a proci mellé egy ilyen drágább kártya.

2015. júl. 15. 18:39
 5/6 anonim ***** válasza:

A limit nem azon múlik, hogy ki mit nevez annak. Például az is egy limites futás, amikor a töltőképernyőt nézed. Csak ott épp a háttértár elérési ideje limitálja a futási sebességet. És az a bizonyos 400fps nem az, amiről én beszéltem (az amúgy is megfoghatatlan, lehetséges CPU és VGA limitnél is).

De például nézzük meg. Azt állítod, hogy értelmetlen felső határ az a futási sebesség, amit a videokártya maximum ki tud hozni magából. Te ezt random megnevezted 400fps-nek. Ha viszont fogunk a példa kedvéért egy Witcher 3-at és az előbb említett GTX980-at, ott a legmagasabb részletesség mellett ugyanúgy VGA limiten leszel, csak 400fps helyett mondjuk 40fps-en. Ezt már neveznéd limitnek? Csak mert pontosan ugyanaz a helyzet, mint 400fps-nél, elértük azt az értelmetlen felső határt.

Na most ezt kiegyensúlyozni nem lehet, mert játéka válogatja, hogy melyik mennyire és milyen arányba termeli a CPU-t és videokártyát. Játszani pedig VGA limites beállításokon szokás, vagyis odacsavarnak minden grafikai beállítást, amíg a gép képes hozni az élvezhető sebességet.

De zárjuk le a témát ott, hogy te hardverterhelés szempontjából közelítetted meg a témát, én pedig futási minőség szempontjából. Kérdés, hogy a felhasználó a terhelési karakterisztikákban akar gyönyörködni, vagy a játékok által nyújtott audiovizuális élményben.

2015. júl. 15. 19:06
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok jó választ. Bár én ilyen szinten nem értek hozzá :) én igazából azt az 1366x768-as felbontást emelném ki. Bocsánat hogy nem írtam oda, hogy erre irányul a kérdésem. Azt olvastam, hogy ugye a mai GPU/VGA-k 1920x1080 fullHD-ra vannak optimalizálva. És mivel nekem akkora monitorom nincs ezért azt olvastam, hogy ez leronthatja a teljesítményt, és így erősebb CPU limitem lesz. Bocsánat ha hülyeség csak olvastam. Szóval röviden 1366x768-as felbontáson előfordulhat, hogy kisebb a teljesítmény(pl. Kevesebb fps) mint 1920x1080-on?
2015. júl. 15. 19:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!