Bináris számok összeadása hogyan?
Kettes komplemens kódban levő következő 3 jegyű bináris számok összeadását.
Mindegyik összegnél állapítsuk meg:
a) Vajon az eredmény előjelbitje 1-e?
b) Vajon az alsó helyértékű három bit 0-e?
c) Van-e túlcsordulás?
100+100=1000 azaz 8
100+111=1011 azaz 11
111+110=1101 azaz 13
000+111= 111 azaz 7
000+001= 001 azaz 1.
ugye az első két szám amit össze kell adni, megtettem.
és a többi hogy ?
b) Vajon az alsó helyértékű három bit 0-e?
és ez ?
Az alsó helyiértékű 3 bit a jobb oldali 3 utolsó bitet jelenti (itt az összeset, mert 3 bites számokról van szó!), HA ÍGY ÁLAPODTUNK MEG.
Ugyanis lehet fordítva is írni, és talán a számítógépek is fordítva tárolják (de nem vagyok benne biztos). De papíron általában balról jobbra csökkennek a helyiértékek (mint a tizes számrendszerben).
Példa:
tizes számrendszerben: 23
fordítva: 32
kettes számrendszerben: 110 (6)
fordítva: 011
Szia,
Mit jelent a helyiérték ?
Tizes számrendszerben a következőket :
van egyesünk, tizesünk, százasunk, ezresünk, tizezresünk, stb,stb.
Kettes számrendszerben is ugyanezt jelenti :
van egyesünk, kettesűnk, 2x2 az az négyesünk, 2x2x2 az az nyolcasunk, stb. stb.
A helyiértékek szépen sorban jönnek egynás után ahogy felsoroltam. (1-10-100-1000 csak jobbról balra olvassuk)
Most ha a kérdés a következő : Vajon az alsó helyértékű három bit 0-e?
Akkor ez kettes számrendszerben az egyesekre, kettesekre és a négyesekre vonakozik (alsó 3 helyiérték), ha az alsó két helyiértéket kérdezte volna akkor az az egyesekre és a kettesekre vonatkozik. A kérdés mostmár csak annyi (egy kicsit átfogalmazva), melyik az a szám (vagy számok) aminek az utolsó 3 számjegye (helyiértéke) nulla.
Sok sikert
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!