Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A hálózati eszközöknek új MAC...

A hálózati eszközöknek új MAC cím szabványa lesz a közeljövőben?

Figyelt kérdés
Tudjuk ,hogy az IPv6 címek 128 bitesek, a MAC címek pedig csupán 48. Mivel minden hálózati eszköznek szüksége van MAC címre is egyaránt de a címtartománya sokkal kisebb mint az IPv6-é ezért hamarosan(30 éven belül) szükségessé fog válni egy úgy MAC cím szabvány? Ti mit gondoltok?

2015. márc. 6. 17:02
 1/4 anonim ***** válasza:
30 év rengeteg az informatikában, addigra kitudja, lehet már az IPv6 is kevés lesz :D
2015. márc. 6. 18:32
 2/4 anonim ***** válasza:

Semmi értelme a MAC címet az IP címmel összehasonlítani.

Az IPv6 minden címe globálisan egyedi. Azaz 1 darab cím csak 1 készülékhez tartozhat a bolygón!

A MAC esetén azonban nincs szükséges globálisan egyedi címet kreálni, mert a routereken túl úgy sem megy az adott készülék MAC címe. Ez annyit jelent, hogy lehet több eszköz azonos MAC címmel a bolygón, mert elenyésző az esélye, hogy egy időben a különböző régiókba, különböző felhasználásra szánt eszköz egyazon hálózaton lesz jelen.

2015. márc. 6. 20:01
 3/4 A kérdező kommentje:

Második válaszolónak:

Tudom, nem is összehasonlítottam a kettőt. Viszont minden hálózati eszköznek szüksége van MAC címre is, és akármennyire is kicsi a valószínűsége annak ,hogy egy hálózatba kerülnek, szerintem ezzel nem lehet játszadozni. Nagy gyártók és cégek állnak a címkészletek kiosztása mögött, és ha az elfogy akkor annak jogi következményei is lesznek.

2015. márc. 7. 10:16
 4/4 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok:

Pont azért ismételgetik a MAC címeket, hogy ne fogyjanak ki belőle.

Pl. a 20 évvel ezelőtti 10Mbps eth/BNC-s hálókártya MAC címét felhasználják mondjuk egy jövőhéten legyártott wifi adapterhez.

A garanciába visszaküldött hibás termékek MAC címét is újra feltudják használni. és még bőven van lehetőségük, nem fognak kifogyni.

2015. márc. 7. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!