Linuxra szeretnék váltani. Az alábbi programok mindegyike megvan rá?
Először is valami olyan, lehetőleg Ubuntu érdekelne, aminek elég nagy a magyar nyelvi támogatása (90-100%). Az alábbi gépnek feleljen meg:
Gigabyte EP45C-DS3R alaplap
Intel Core 2 Quad Q9300 2.50 GHZ processzor
4 GB DDR2 RAM
Ati Radeon HD 4850 videókártya 512MB VRAM-mal
SAMSUNG HD501LJ vinyó
Ezek a programok kellenének:
ATi Radeon 4850 Videókártya Driver
Google Chrome (Ha nincs, jó más is)
Minecraft (Tesóm játszik rajta, ezért kell
Oracle VM VirtualBox
Valami progi, amivel képernyőképet lehet csinálni egy általam kijelölt területről
Valami Task managerhez hasonló
Programozó szövegszerkesztő (Geany/Notepad++)
WinRAR vagy egyéb fájlkezelő (TotalCMD/7-zip)
MICROSOFT OFFICE Word és PowerPoint (más nem kell, viszont feltétlenül Microsoft Office és 2007-es (ha nagyon muszáj, jó 2010/2013 is, mindegy ha pistike által buherált editión))
Java eclipse
Java
JDK
Valami DVD író progi
Vírusírtó nem gondolnám, hogy kell, de ki hogyan ítéli meg
Valami rajzolóprogram (GIMP/PAINT.NET)
Skype (vagy egyéb ilyen jellegű prograam, ami van Win-re is, mivel az ismerőseim Win-t használnak)
És utolsó sorban:
Valami mobilszolgáltató, akinek van olyan, USB Stick-es netje, ami támogatja a Linuxot.
Ezek alapján szerintem 64 bites Linux kellene, verziót mondjatok!
Chrome van, Virtualbox van, Geany van.
Winrar-t nem tudom, de hasonló van.
Taskmanagerhez hasonló nyilván van.
Gimp is van.
Skype van.
DVD író biztosan van.
Többit nem tudom.
Ott a Chromium mint böngésző, de ugyan úgy van Firefox is linuxra.
Minecraft: ez is van, bár én az ftb klienst használom.
MS Office nincs, de van Libre office, meg Open Office és mindegyik kezeli a 2007-es officenak a formátumait is (xlsx, docx, stb.). Java ugyan úgy van, dvd író is van pl. mint 17 mate-nél alapból a Brasero, skype is van linuxra, meg gimp is (a gimp szintén alapból fent van mint 17-nél)
meg ott van ha van outlook fiókod akkor használhatod az online word, powerpoint-ot is
képernyőképet csinálhatsz a Print Screen gombal, elmented aztán kivágod azt a területet ami kell neked, és egy teljesen újban beilleszted, aztán elmented és kész
ATi Radeon 4850 Videókártya Driver - biztosan felismeri, ha nem, akkor a problémával kapcsán írni kell.
Google Chrome - [link] - A Chrome letöltése másik platformra - Linux - 64 bit .deb (Debian/Ubuntu operációs rendszerhez)
A másik - Ubuntun belül, van Ubuntu Software Center - ezen keresztül is tudod telepíteni.
Minecraft - [link]
Oracle VM VirtualBox - van. Itt is, le tudod tölteni: [link] - de az Ubuntu Software Centeren keresztül is menni fog.
MICROSOFT OFFICE Word és PowerPoint. Ez nincs.
Ki lehet próbálni, egy Win emulátort és az Office programokat, portable-ként használni, de nem garantálom a sikert.
Libre office, viszont van, de a Google Office is működik (böngészőn keresztül). Ezt a kettőt, Windows alatt is, ki lehet próbálni.
Magát az Ubuntut, itt tudod letölteni: [link]
A többit passzolom.
Radeonnak van drivere.
Böngésző rengeteg, spec. Chrome is.
Minecraft van.
Vbox van.
Képernyőképhez rengeteg program van, XFCE beépítetten tartalmaz egyet.
TaskManager dettó.
Geany van.
Fájlkezelő beépítetten van, meg egyéb is marha sok.
Office van (Libre, Open, Gnome, K)
Java van.
Gimp van.
Burnerek vannak, általában beépítve.
Skype és kliensek vannak.
Mondjuk Manjaro. Archot is ajánlanám, de azt szerintem még nem tudnád telepíteni.
A többiek után már nemigen lehet újat mondani. Általában érdemes elhagynod az a megközelítést, hogy Windows-programokat keresel a linuxon (az viszont bölcs dolog, hogy tanácsot kérsz). Miért lenne például WinRAR, amelyik már a nevében is windowsos, vagy Paint.NET, amelyik értelemszerűen a .NET keretrendszerhez kötődik? A Microsoft eddig bűnös módon elhanyagolta a linuxos MS-Word fejlesztését, talán nem akarja elvágni a saját nyakát, vagy mtt tudom én, mi lehet az oka. Nem árulod el, miért ragaszkodol az MS-Officehoz, de az eig felsoroltakon kívül próbálkozhatsz a WPS Office-szal is:
Nem hinném, hogy egy buherált MS-Office kevesebb problémával járna, mint a fentiek.
Képlopó beépítve is van, letölthető is, (és, mint nyilván tudod, a Gimp is tartalmaz ilyet).
A Gimp eredetileg linuxos program, tehát nem egészen véletlen, hogy az összes nagyobb disztróban alapból megtalálod. Hasonló kvalitású a Krita.
Vektorgrafikára ott az Inkscape, 3D-re a Blender.
Kétablakos fájlkezelő sok van, a Total Commanderre leginkább talán a Double Commander hajaz. Hiányolhatod belőle az FTP-t, de erre sok önálló FTP-program létezik, mint ahogyan böngészésre is -- a linux egész fejlődése erősen kötődik a világhálóhoz, nem csoda, hogy erős oldala az internet.
A beépített archívumkezelő -- a Windows-programok többségéhez hasonlóan -- nem tömörít RAR-ba, de problémátlanul olvassa, az egyéb népszerű tömörített formátumokat írja is. De ha mindenképpen muszáj, van parancssoros RAR-tömörítő linuxra is:
Egyébként linuxon általában egyéb tömörítési eljárások használatosak, az archívumkezelő természetesen ezeket is alapból kezeli.
A vírusirtó nem központi kérdés, de természetesen van, téma és linkek pl itt:
Ha minden kötél szakad, a Wine segítségével futtathatsz Windows-programokat is, a lista szerint például az általad preferált MS-Office 2007 még többé-kevésbé jól működik vele:
De én ne erőltetném. Eddig (vélhetőleg a vírusirtók kivételével) megmaradtunk az ingyenes és jogtiszta kategóriában, minek elrontani? Az, hogy linuxon esetleg nincsenek meg az általad ismert programok, nem jelenti, hogy ugyanazokat feladatokat nem képes megoldani másokkal. Természetesen hivatásosként nem nélkülözhetnéd az ipariszabvány-számba menő professzionális nagyprogramokat, de az esetedben láthatólag nem erről van szó.
Ami a nyelvi támogatottságot jelenti, szerintem az összes nagy disztrón elfogadható, emiatt ne ragaszkodj az Ubuntuhoz.
Én Telenor mobilnetet használok, Linux Minten. Nem hinném, hogy a stick támogatja linuxot, inkább fordítva, mindenesetre puszta rádugással, azonnal működött. Hasonlót olvastam itt vodás pöcökről is, de nem tudom, hogy ebben a szolgáltatónak van-e bármiféle szerep, vagy csak a hardveren múlik.
Köszönöm a válaszokat! Biztosan Ubuntu 14.04-re váltok, a nyelvi támogatások nem okoznak problémát. Az itt található linkeket nagyban fogom használni, mindenkinek köszönöm a segítségét. Az Ubuntu pedig már megvan, most írom ki éppen CD-re a Linux által is javasolt InfraRecorderrel. A Gimp amilyen rendezett és egyszerű, el is hiszem, hogy Linuxos progi. A Geany is annak tűnik, abban is minden megvan, ami kell. A Screenshot készítés terén eddig oCam-et használtam, nem tudjátok esetleg, hogy az van-e Linuxra? Az általam szeretett drágalátos MS Office pedig nincs, hát nincs. Most Dual telepítésben gondolkodom, amíg meg nem ismerem teljesen a Linuxot :D.
UI: Az első válaszolónál véletlenül a "Félig hasznosra" kattintottam, ezért elnézést kérek, mert természetesen minden választ teljesen hasznosnak és értelmesnek találtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!