Ilyen képet, hogy lehet szerkeszteni? (Alul bővebben)
Gondolom photoshoppal de még soha nem használtam.. mennyire bonyolult művelet? Letudnátok irni pontosan lépésekbe?
Nem csak PS-sel tudsz. Én az ingyenes Gimp képszerkesztőt használom, és azzal is össze lehet rakni egy hasonlót (bár még sosem próbáltam).
Ha csak az a része érdekel, hogyan lehet a tükörbe beleszerkeszteni azt a valakit, aki a tükör előtt is áll, akkor az nem is olyan bonyolult művelet.
1. Rögzítsd a fényképezőgépet fix helyen (pl. állványon), hogy ne mozduljon el két kép elkészítése között.
2. Készíts két fotót: a tükrön kívüli alak egyszerű; csak be kell állítani a modellt arra a helyre, ahol a végén is látni szeretnéd. A tükörben lévő alakhoz pedig úgy kell beállítani, hogy a tükörképe ott legyen, ahol majd azt látni szeretnéd a végeredményen.
3. Van tehát két képed; mindkettőn ott a modell és a tükörképe is. Itt jön a Gimp (vagy bármi hasonló program): nyisd meg az először készített képet, majd a Fájl - Megnyitás rétegként opcióval nyisd meg a másik képet is. Ha a kamera a két kép készítése között fixen volt rögzítve, akkor a két kép pont fedi egymást.
4. Menj a rétegek ablakra (ha nem látod, akkor Gimpben a ctrl+L paranccsal tudod előhozni); a felül lévő réteg (másodjára megnyitott kép) legyen aktív; állítsd át Mód-ot "szemcsés kivonásra"; ilyenkor azok a részek, amik mindkét képen megegyeznek, egyszínű szürkévé válnak; innen láthatod, hogy a fényképezőgép nem mozdult-e túlságosan el. A fotó különbségei pedig jól kivehetőek lesznek.
5. Jobb klikk a rétegek ablakban a felül lévő rétegre, és ha az "Alfa csatorna hozzáadása" sor fekete betűkkel jelenik meg, kattints rá. Ha szürkével, akkor nem kell.
6. Shift + E paranccsal válaszd a radír eszközt az eszközpalettán (érdemes egy homályos szélű mintát választani), és egyszerűen radírozd ki a felső rétegről a felesleges részt. Azaz, ha a felső réteg, az, amelyikről a tükörképet akarod megtartani, radírozd ki a tükör előtt álló modellt. Ha radírozol, a felső rétegen, egy "lyuk" keletkezik a helyén, és ott az alsó réteget fogod látni.
7. Állítsd vissza a felső réteg Mód-ját "Normálra".
Elvileg kés a képed.
8. Az újabb verziójú Gimpben nem a mentést, hanem az exportálást kell alkalmaznod, vagyis Fájl menü Exportálás parancsát. Alapból a program png formátumban akar menteni, de ha változtatni akarsz, ezt elég átírnod bármilyen más kiterjesztésre. Utána még 2x klik az Exportálás parancsra, és a kép mentve van a gépeden.
A Gimp bezárásakor megkérdezi, hogy mented-e a módosításokat. ezek nem a végeredmény elmentésére vonatkoznak, hanem arra, hogy elmented-e a képet úgy, hogy később folytatni tudd a szerkesztést (pl. a két fotó egy fájlban megmaradjon két rétegként); itt nem muszáj menteni.
Hát nem tudom, mennyire lett érthető. Maga a feladat nem bonyolult, csak egy kicsit erős kezdés, ha nulláról akarsz képszerkesztést tanulni írásban.
Szia:)
Köszi a segítséget! Mindenképpen megpróbálom majd és ide leírom a végeredményt ! Igazából szoktam képet szerkeszteni csak Photoscappel:D
Elég átláthatóan írtad le még ígyis , hogy elsőre a vége kicsit kínai:) Valamit majd összehozok! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!