Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » 2 Linux és 1 Windows egyszerre...

2 Linux és 1 Windows egyszerre? Lehetséges?

Figyelt kérdés
Egy laptopról lenne szó, 2 merevlemez van benne, egy 60 gb-os és egy 90 gb-os. lehetséges hogy a c-meghajtóra (azaz a 60 gb-s) merevlemezre rakom mindhárom rendszert (2 Ubuntu, és egy Windows 8.1)? Ha igen, mi legyen a telepítési sorrend?

2014. aug. 31. 22:22
 1/6 anonim ***** válasza:

Lehetséges, csak a Linux telepítésekor tudd, hogy mit csinálsz. :)

Először a Windowst telepítsd, mert a Win kinyírná a bootmanagert. Utána jöhetnek a Linuxok.

2014. aug. 31. 22:25
 2/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a gyors válaszod, majd utánanézek a linux telepítésének windows mellé
2014. aug. 31. 22:32
 3/6 anonim ***** válasza:
Ember nehogy feltedd mind3 rendszert egy particiora mert osszekeverednek.csinalj 3 particiot
2014. szept. 1. 01:13
 4/6 anonim ***** válasza:

Egy partíción szerintem nem is lehet 1-nél több operációs rendszer (boot rekord...).

A 3 partíció is kevés lesz szerintem, bár én még nem telepítettem túl sok Ubuntut (de akkor asszem vagy 3 partíció kellett csak annak az egynek + 1 a Windowsnak).

Egyébként miért kell két Ubuntu? Vagy az egyik régebbi lenne?

2014. szept. 1. 09:25
 5/6 anonim ***** válasza:

Kell 1-1 partíció mind a 3 op.rendszernek, ez 3 partíció.

A Windows használ egy plusz rendszerpartíciót, illetve a Linuxnak szüksége van egy swap-partícióra, de azt mindkét Linux tudja használni.

Tehát 5 partíció kell csak arra, hogy az op. rendszereket felrakd. Ebből mondjuk 10-15 giga legyen 1-1 Linux (Ext4), kb. RAM-mal egyenlő méretű swap, és a Windows a maradék (NTFS), de olyan 30 gigát minimum javasolnék, mivel imádja a tárterületet. A Windows extra partíciója automatikusan jön létre, és kb. 300 mega.

Ahogy korábban már írták, először Windows, aztán Linuxok. Bár fordítva is lehet, és utólag is szórakozni a boot menü létrehozásával, de ez jelen esetben egyszerűbb.

Ezen kívül szükséged lesz az adataid tárolásához is tárterületre. Itt is fellép egy kis probléma. Sajnos a két op.rendszer más fájlrendszert használ szívesebben. A Linux ugyan jól kezeli a Windows NTFS-ét, de vannak hiányosságai (pl. jogosultságok). A Windows viszont egyáltalán nem tudja kezelni a Linux ext4-ét, csak egy segédprogrammal tudsz az adatok között tallózni, ami kényelmetlen.

Attól függően dönts, hogy szükséged van-e arra, hogy mindhárom op.rendszer ugyanazokat az adatok lássa. Ha van kérdésed, szívesen válaszolok.

2014. szept. 1. 17:14
 6/6 anonim ***** válasza:

Arra is figyelj, hogy egy merevlemezre (ha MBR-es, márpedig általában MBR-es), akkor 4-nél több fizikai partíciót nem hozhatsz létre, tehát így particionálj:

- swap, elsődleges: 1 giga (elég lesz és a helyszűke miatt ajánlott kicsinek hagyni)

- linux1, elsődleges: 15 giga, ext4 fájlrendszer

- linux2: 16 giga, ext4 fájlrendszer (hogy meg tudd különböztetni őket)

- kiterjesztett partíció: a maradék, EZEN BELÜL

-- win, logikai: amennyi hely maradt, NTFS-re formázd.

-- win minipartíció, logikai: (automatán létrejön)

A particionálást a Linux telepítővel csináld, mert a Win nem enged kiterjesztett partíciót létrehozni, csak valami béna kiterjesztett nélüli logikait, amiről nem is értem, hogy micsoda és ugyanúgy beleszámolja a 4 megengedettbe.

Szóval bootolj egy LiveUSB-t (Live Ubuntut, vagy amid van) és gparted-del particionáld meg a lemezt. Utána reboot, Win telepítőt befelé, telepítsd a kiterjesztett partíción belüli logikaira a Win-t. Utána a két Linux mehet fel, a másodiknál figyelj, hogy normálisan tegye fel a GRUB boot managert. Biztonság kedvéért terminálból add ki a

sudo update-grub

parancsot.

Ha van kérdésed ilyen kezdő-linuxos dolgokkal kapcsolatban, írhatsz privátot is, segítek szívesen, én is 1 éve csinálom.

2014. szept. 4. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!