A HD adáshoz miért szükséges a felső és alsó sáv feketén hagyása?
Értem, hogy széthúzzák a képet, de ha szét is húzzák, felvehetnék olyan lencsével, ami nagyobb teret fog be, és alul-felül sem lesz fekete sáv.
Az, hogy kétoldalt "többet látunk", nem azt jelenti, hogy ezzel szélesebb a látómezőnk, csak maga a látótávolság van nagyobbra állítva, emellett alul-felül - szerintem - indokolatlanul levágva.
Elvileg a mozi képarány a 7:3-hoz áll a legközelebb (21:9), ami szélesebb, mint maga az elterjedt 16:9 (HD/FHD/UHD)...bár már vannak 21:9-es kijelzők is:
Ez is jól mutat:
4:3 ról való áttérést is sokan nehezményezték.
"Az, hogy kétoldalt "többet látunk", nem azt jelenti, hogy ezzel szélesebb a látómezőnk"
de azért a szegolyód mozgatható (jobb esetben) és 145° elég hogy belássa az ember a teret akár mozdulatlanul is. A szélesvásznon viszont több képi adat fér el, azaz többet megmutat. Az hogy miért ez lett a szabvány az egy statisztika erdménye. A mozivászon méretarány nyert (1,85:1 ; 2,39:1), ez (statisztikusan)a legjobb arra hogy az ember a legtöbbet észlelje a videóbol.
A jelenlegi tv-s arány (16:9)is változni fog még, szélesebb lesz-e miatt. Ezen kívül vannak technikai részletek is amik behatárolták a jelenlegi arányokat a tévézésben. Összegezve ,valahol olvastam hogy pontosan miért a mozivászon méret lett a befutó képarány, de már nem tudom hol. Lényeg, hogy ez van és ha minden igaz akkor még szélesebbek lesznek a tv adások a jövőben. Jelenleg ezt a tv készülék gyártók is tudják és egyre több 21:9 -es tv-t gyártanak, megalapozva az elmélet kivitelezését. Ez van el kell fogadni, nekem is 4:3 -as tv-m van még de szerencsére nagy így még (egyenlőre) nem zavar hogy "összébb ment" a kép, de a jövőt nézve, jó tudni merre is halad a televíziózás!
Megmutatom, mire gondolok:
Láthatod a második képen vörössel a "plusz" hozzáadott részt.
Miután átálltak a csatornák a HD adásra, semmivel sem lett nagyobb a látómező, nem lehetett többet belátni az RTL Híradó stúdiójából, nem olvashattam hosszabban a sort a HírTV szalagcímei között, stb. Csupán kisebb - és némiképp elnyújtottabb - lett a képen szereplők arca, és alul-felül fekete sávval töltötték ki az ürességet.
Ha megnézed az illusztrációmat, azt akarom kifejezni vele, hogy valójában nem a látómező változott, csupán csak kevésbé közelít rá a kamera a képre (kisebbek a képernyőn szerepeltetett dolgok), _ezáltal_ nagyobb teret fog be. És értem, hogy HD, de az, hogy fekete sáv vegye körbe, nem indokolt (lásd: 4-es kép, és ha így nézzük, érthetőbbé válik, hogy csak a kamera vesz "távolabbról"; de ehhez minek kell levágni a kép alját és tetejét?)
A mozivászonnál, ahol falnyi kép vetül az ember szeme elé, biztosan számít, hogy ekkora a látószög. De a tévé képernyőjén, ahol ez csak 4-5 centi eltérést jelent, és egyaránt belefér az egész kép az ember tekintetébe, nem hiszem, hogy szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!