Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » El tudja v. ki magyarázni...

El tudja v. ki magyarázni pontosan mi is az a kettes komplemens?

Figyelt kérdés

Azt tudom hogyan kell képezni, de nem értem miért kell először megfordítani a biteket, aztán hozzáadni egyet. Ugye ezt kell hozzáadni az eredeti kissebbítendőhöz. Ezzel összeadásra vezettem vissza egy kivonást. Ezt tízes számrendszerben is meg lehet csinálni.

Például: 8-3=5, 8+(-3)=5. Ezért logikus lenne, ha a kettes komplemens a szám ellentettje lenne. Ezt sem értem, mert egy kettes k. teljesen úgy néz ki, mint egy normál pozitív szám. Na mármost, ha ezt hozzáadom az eredeti kissebbítendőhöz, nem a kivonás eredménye jön ki, hanem egy teljesen másik összeadás eredménye. Ezért kell lehúzni a túlcsordult biteket. De ennek az egésznek nem értem a logikáját.

2014. jún. 13. 12:29
1 2
 11/11 anonim válasza:

Bocs a hibáért, tehát helyesen:

Ha a 9. bitet nem ábrázoljuk (nem is tudjuk 8 biten):

(0 0 0 0 | 1 0 1 1) = +11-et kapunk, +12 helyett.

2018. jún. 17. 21:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!