Szerintetek melyik a jobb linux, az alap Debián, az ubuntu, a linux mint, vagy a fedora?
"Ehyébknt az open susét próbáld ki, debian és mint között van."
Ezt hogy érted, milyen értelemben van a kettő között?
Én amúgy azt tapalasztaltam, hogy azok közül, amiket használtam eddig életemben (ős-SUSE, UHU, Ubuntu, Mint, Fedora, OpenSUSE, Debian), a Debian volt a legstabilabb, bár annak az a dolga.
Egyébként nem hiszem ,hogy van olyan, hogy jobb linux, ez ízlés kérdése. Mostanában sokan esküsznek pl. az Arch-ra/Manjaro-ra. Próbálj ki párat, és meglátod, melyik tetszik legjobban. Az pl elsőre szempont lehet, hogy a stabilitásért lemondasz-e a legfrissebb csomagokról (pl. Debian, Ubuntu LTS), vagy inkább választasz egy rolling release-t, amiben a legfrissebb cuccok vannak, ám épp ezért lehet, hogy kevésbé stabil (pl Manjaro).
ELŐNYÖK:
Debian: stabilitás
Debian, Ubuntu, Linux Mint: széles hardware támogatottság
Ubuntu, Linux Mint: könnyű konfigurálhatóság
Fedora: mindig legfrissebb programverziók
Hátrányok:
Debian: régi programok
Linux Mint, Ubuntu: instabil lehet
Fedora: instabil
Én jónak találom a Fedorát.
A Debian lenne valszeg a legjobb, de ahhoz még sajnos nem nőttem fel. :-)
(nem tudom kezelni)
Ubuntu, Linux mint: ezek nem nagyon jöttek be nekem. (erőforrászabáló mindkettő)
Netrunner 2 az tetszik. (Jó választás lehet. Igényes.)
Fedora nagyon jónak és komolynak tűnik számomra, semmi problémám nincs vele.
(pedig én is tartottam tőle)
Mageia 4 is jó, de fapados.
PClinuxOS-t szerettem mindig, de az ATI Radeon HD 6870 videokártyámmal töksötéten indul = nem tölti be az x.org drivert - ezért sajnos kilőve.
(Mondjuk a Fedora, Netrunner sokkal komolyabb rendszerek.)
Debian egy igazán hozzáértőnek bajnok lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!