Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mikor és hogyan kell töredezet...

Mikor és hogyan kell töredezettségmentesítést csinálni? Kell-e egyáltalán?

Figyelt kérdés
2008. júl. 14. 12:27
 1/9 anonim ***** válasza:
99%

Először is arról, hogy mi az a töredezettség:

A file-ok használata során kisebb-nagyobb üres helyek képződnek a winchesteren, ahogy egy file-t törlünk, majd helyére egy kisebbet másolunk, stb. Az is előfordulhat, hogy egy file-t több részletben tárol a winchesteren a rendszer, mert nem férne el máshogy.

Ezeket a "lyukakat" szüntethetjük meg a töredezettségmentesítéssel, ami tulajdonképpen szépen egymás mellé teszi az adatokat, hogy ne legyenek lyukak, illetve a több részletbe tört file-okat is megpróbálja úgy elhelyezni, hogy a file darabjai egymás mellé kerüljenek.

Ha nagyon töredezett a winchester, akkor az a file-nyitás, file-írás műveleteket lassíthatja. Én személy szerint úgy tapasztaltam, hogy ennek mértéke nem annyira jelentős, tehát igazából a gépek megvannak töredezettségmentesítés nélkül is. Azért ha van ráérő időd (ez elég hosszú folyamat), futtasd le, ott lehet hagyni a gépet is közben.

A töredezettségmentesítés során:

Biztosítani kell, hogy ne nyúljon a winchesteren lévő file-okhoz semmilyen program, így a háttérben futó programokat érdemes lekapcsolni, illetve akár az internetről is lehúzni a gépet.

A töredezettségmentesítést elindítani itt tudod: Sajátgép -> Válassz ki egy meghajtót -> Jobb egér gomb -> Tulajdonságok -> A feljövő ablakban Eszközök fül -> Ott a Töredezettségmentesítés.

2008. júl. 14. 12:34
 2/9 anonim ***** válasza:
60%
jaja max 2 hetente. hülye láma aki szerint nem kell töredezettségmentesíteni.
2008. júl. 14. 13:00
 3/9 A kérdező kommentje:
Akkor zárjak be mindent, ne kapcsolódjak a netre és mindegyik meghajtón külön végezzem el? Mennyi ideig tart? (bocs a hülye kérdésekért, de engem ez nem nagyon szokott érdekelni..)
2008. júl. 14. 13:08
 4/9 anonim ***** válasza:
95%

Hossza a töredezettség mértékétől függő.

Ha elindítod a progit, azt hiszem kiír egy saccolt időt is, illetve a részleteknél láthatod, ahogy rakja helyre a file-okat.

Nem percekig tart, lehet fél óra, de lehet több óra is.

A lényeg, hogy ne fusson a háttérben semmi, aki cseszteti közben a winchestert, mert akkor a töredezettségmentesítőnek időnként újra kell indulnia, és így bizony a folyamat tovább fog tartani.

2008. júl. 14. 13:18
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindhármatoknak :)
2008. júl. 14. 13:22
 6/9 anonim ***** válasza:
97%

A töredezettségmentesítés azért nem ennyire egyszerű kérdés. Minden fájlrendszer különböző mértékben töredezik. Régi, korszerűtlen fájlrendszerek (FAT*) szorosan egymás mellé rakták le a fájlokat, ezért töredeznek, amikor bővíted a fájlokat. NTFS egy sokkal korszerűbb fájlrendszer, sokkal kevésbé töri meg a fájlokat. Linux ext2, ext3 fájlrendszerei egyáltalán nem töredeznek, egészen addig, amíg nem használod ki a merevlemez nagy részét, kb. 80%-át, így a legtöbb linux-felhasználónak (szinte) soha nem kell töredezettség-mentesítenie. Ennek okát szemléletesen elmagyarázzák itt: [link] .

Szakemberek szerint tetszőleges fájlrendszernél általában 10-20%-os töredezettségnél kell elővenni a defrag toolt.

2008. júl. 14. 13:39
 7/9 anonim ***** válasza:
97%

Havonta elég.

Ezzel is lehet:

[link]

Ingyenes és nem kell installálni.

2008. júl. 14. 19:31
 8/9 anonim válasza:
A vírusirtót, is kapcsoljam ki ?
2012. szept. 26. 17:09
 9/9 anonim ***** válasza:
Pont ma néztem egy ilyen videót, keresgélés közben akadtam erre a kérdésre is, az volt, hogy számítógép felgyorsítása, és akkor hogy rámegyünk, hogy látszódjanak a meghajtók, ott a sajátgép/számítógép -re kattintva, és akkor jobb klikk-kel rámegyünk az egyik meghajtóra, ott le kell nyitni valamit, és ott van, hogy lemeztöredezettségmentesítés. Meg én ma az amigo360-on nyomtam rá arra, hogy töredezettség-mentesítse.
2016. aug. 15. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!