Ha a videokat konvertálgatják az emberek, hogy kisebb helyen elférjen, akkor a fotókat miért nem?
Csak mert manapság az a szokás ugye, hogy lődözzük a képeket össze vissza, aztán 100ból egy csak jó lesz. Mondjuk sose fogod kiválogatni, hogy melyik képek sikerültek türhetöen. Hanem szépen ott tartod a maradék 99 hulladék kópiával együtt. Amit persze SOSE fogsz megnézni teljes méretbe. Ott van a 10ensok megapixeles kép, de ÚGYIS csak max teljes képernyön fogod nézegetni, tehát sokszoros kicsinyitésben...
Akkor miért nem méretezed le mondjuk a 30%-ára az összes képet?
Csak mert a video konvertálással képesek az emberek órákon át izzasztani a cpu-t, de én még olyan embert nem láttam, aki képeket kicsinyit le, vagy konvertál át nagyobb tömöritést alkalmazó formátumba...
És amikor az egyik képet majd ki kellene nagyítani a százból, akkor mit csinálsz?
Amúgy szerintem egyáltalán nem jellemző, hogy az átlag user videót konvertál.
Talán, mert sok értéktelen, nagy kép helyett a sok értéktelen de kisebb képet tárolni (éppen az előbb említettek miatt) még értelmetlenebb.
A lekicsinyítés helyett, ha helyszűke van, inkább érdemesebb szelektálni, mi maradjon meg. Aki viszont erre (is) lusta, az "szoroskodjon".
na így már érthető. ha neked nincs szükséged nagy képekre akkor senki másnak sem lehet...
nekem kb hat tera az összes winyóm. kb a felén vannak fotók. de most hogy mondod, le is tömörítek mindent kicsire :D
Én most azt fikázom, hogy az emberek tényleg válogatás és gondolkodás nélkül lövöldözik a képeket, és tényleg csak a néhány százaléka értékelhető a képeknek. Persze mint ahogy jo képeket csinálni lusták, ugyanugy kiválogatni is lusták.
Nekem meg még úgyis elég a 160 giga, hogy 1 percnyi zenei anyag 10-15 megabájt! És azért abba sokkal több munka van, mint egy garnitúra béna képből semmitmondó témával. Bár oké, lehet, hogy valakinek a "bécike" első lépései nagyon fontos emlékeket jelentenek, csak épp nem tudom miért kell megtartani róla 23 db ugyanolyan képet, amik kb csak annyiban különböznek, hogy mindegyiken másképp lóg bele az anyuka ujjal az objektívbe. Vagy másképp van elmosódva a gyerek feje a mozgás miatt. Persze a legszomorubb az, hogy sokszor még az se veszik észre az emberek, hogy hülyeségek vannak a képen. Felteszik pl facebookra a képet úgy, hogy a háttérbe van valami ciki dolog vagy az egész kép gáz.
más megközelítés.
egy másfél terás winyó 25ezer forint. erre ráfér 100ezer fotó mondjuk. na ennyi fotót kiválogatni mennyi időbe is telne? ennyi idő alatt ha dolgozol inkább, vehetsz jó pár winyót.
Egyébként szinte mindenkinek igaza van :)
Én régen diáztam, megszállott természetfotós voltam, azon belül is elsősorban a rovarok érdekeltek. Na nem kell túl komolyra gondolni, csak saját szórakozásomra csináltam, legfeljebb a családot és néhány közeli ismerőst tettem tönkre a képeim rendszeres bemutatásával. Egy komolyabb túra alkalmával ellőttem 1-2 tekercs diát (72 felvétel), amiből mondjuk 10 igazán jól sikerült felvétel már jó eredménynek számított. És jó drága is volt...
Ma, ha van rá időm, egy kiránduláson 300-400 felvételt készítek, mert "nem kerül semmibe". Ebből már 30-40 olyan, ami jónak mondható... De én legalább frissiben válogatok.
De ha elhanyagolom, akkor már jóval nehezebb.
Viszont így igaz, mint többen mondják: egy "átlag személy", akinek a kezébe kerül egy digitális gép, minden előzetes hozzáértés nélkül egyfolytában nyomja a gombot. A nagy számok törvénye alapján még néhány jó felvétel is kikerülhet belőle, de a többi is tárolva marad, mert: vagy lusták kiválogatni, vagy úgy gondolják: jó az még valamire, vagy nem is érzik, hogy csapnivaló, értelmetlen képet készítettek.
Pedig képenként 3 másodperc nézési időt számítva (a könnyebbség kedvéért) percenként 20 képet alaposan meg lehetne nézni, ami ugye 10 perc alatt 200, így legalább az abszolút selejtet ki lehetne szelektálni.
Hát, ha valaki nem teszi, az vessen magára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!