Belehallatszik a mikrofonba a rádió. Mit tudnék csinálni?
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy ugye nincs valami jó minőségű mikrofonom, és belehallatszik a román, vagy nem tudom milyen rádió. Amit én ugyan nem hallok, de a fél akivel beszélgetek elég hangosan hallja, mintha itt szólna mellettem a rádió. Az érdekelne, hogy van-e valamilyen program, vagy technika arra, hogy ne legyen rádióállomás a szobám? Mert ugyanez a problémám van a hangfallal is.
Régi rádióamatőr megoldás: hangosítsd ki a mikrofont, hogy te is halld, (persze csak olyan hangerővel, hogy ne gerjedjen). Ha tőled jön a jel, akkor valószínű, hogy a túlerősített mikrofon és a hozzá tartozó áramkör rezgőkörként működik, ezért veszi a rádióadó jelét. Ezután tekerj a mikrofon vezetékre egy 8-10 cm hosszú alufóliát, majd addig húzogasd előre-hátra, míg el nem tűnik a hangból a rádiójel.
Ha viszont te nem hallod, akkor "a hiba a közvetítő vonalban van", ez ellen nem tudsz tenni semmit.
... akkor esetleg a mikrofon vezetékének a cseréje segíthetne, egy jobb minőségű (jobb árnyékolású) vezetékre.
Még egy megoldás volt divatban régen rádióamatőr körökben: a mikrofon érpárjának rövidre zárása egy néhány pF (pikoFarad) kapacitású kondenzátorral.
A kondenzátor értékét úgy lehet meghatározni, hogy az adott rádiófrekvenciára (az adótól függ) jelentsen rövidzárt. Ehhez viszont tudni kellene az adó frekvenciáját, és az ahhoz szükséges kapacitást. Ehhez viszont ebben a körben járatos személy segítsége kellene.
A dolog úgy működik, hogy a rádió jelét nem engedi bejutni az erősítőbe (itt a hangkártyába), de a hallható hangtartományban (egy egyszerűbb mikrofonnál ez kb. 100-10.000 Hz) nem befolyásol semmit.
Akkor jól sejtettem, mint a #3 számú hozzászólásomban is írtam:
"... hogy a túlerősített mikrofon és a hozzá tartozó áramkör rezgőkörként működik ..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!