Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan illesszem rá a szinkron...

Hogyan illesszem rá a szinkronhangot a filmre?

Figyelt kérdés
Van egy 25 fps-os magyar szinkronhangom, amit rászeretnék illeszteni egy BDrip-re, de az 23.976 fps-os, hogy tudnám ezt megoldani? És milyen programot ajánlotok ehhez a művelethez?

2013. júl. 30. 13:19
 1/5 Válasz Vilmos ***** válasza:

Tegnap csináltam meg én is egy ilyet : A film angolba volt meg nagyon jó minőségben, a magyar szinkronos neten viszont kisebb felbontásban, így rá akartam vágni az utóbbi hangsávját az előzőre.

Két és fél napot szenvedtem, mire meg tudtam csinálni úgy, hogy működjön. Igaz, a gépemen minden USB-ről fut, tehát elég sok minden nem működik, talán ez is számított.

Szóval ha Te is ilyesmin ügyködsz, megpróbálom leírni, hogy én hogyan csináltam végül, és remélem, hogy téged már megtudlak kímélni a fáradságtól.

Először is, lényeges, hogy mind a kettő videót (amit eredetileg letöltöttél/megszereztél) le tudd játszani. Jó lenne az is, hogy mind a két videó másodpercre pontosan ugyanolyan hosszú legyen, mert az azt jelenti, hogy nem kell bajlódni a szinkron csúsztatásával, bár ez korrigálható majd (nekem szerencsére nem kellett). Bár ez se garancia, hogy majd mixelés utáni "formában" meg tudod nyitni a videót, de erre is majd leírom, hogy mivel tudod az ilyet kiküszöbölni.

Ha megvan mind a két videó, először is szükséged lesz egy "Avidemux" nevű programra. Ez jól meg tudja csinálni a dolgot, és ami még lényeges, hogy több formátumot (AVI, MP4, stb.) is kezel. Nálam egy apró hibája volt, hogyha kimentés előtt lejátszottam benne a videót, akkor onnét egy másodperc a szinkronból a film elejére egy pillanatra bekerült, de ez szerencsére nem jelentett csúszást.

Én innét töltöttem le a programot : [link]

Oldalt van a "download" fül ( [link] download.html), ha arra rákattintasz, behozza a letöltési linkeket, ott van közöttük egy Windows-os verzió is ( [link] - 5 másodperc, amíg elindul).

Ugyanakkor én is feltöltöttem archívumban, hátha esetleg innét könnyebb/kényelmesebb a letöltés:

EXE önkicsomagolós archívum : [link]

7-zip archívum : [link]

Sima Windows-os alap ZIP archívum : [link]

Értelemszerűen ha letöltötted, csomagold ki/telepísd, és futtasd (avidemux.exe).

Először a 'File' menüben menj rá az 'Open' menüpontra, innét nyisd meg AZT a fájl, amiben a szinkron hangsáv van. Várd meg, amíg betölti a videót - van, amikor 2 másodperc az egész, van, aminél több perc.

Ezután menj rá az 'Audio' menüben a 'Save Audio' menüpontra. Itt adj meg valamilyen fájlnevet (amit később megtalálsz). A fájlkiterjesztéssel nem kell törődj, a program autómatikusan fel fogja ismerni visszatöltéskor.

Értelemszerűen várj, amíg kiírja a fájlt.

Utána a File > Close menüponal zárd be a jelenlegi videót.

Ezután ismét a File > Open menüpontal nyisd meg AZT a fájlt, amire a szinkront akarod >ráhúzni<. Amikor betöltötte, menj rá az Audio > 'Select Track' menüpontra. Itt beugrik egy 'Audio Tracks Configuration' nevű ablak, ami négy hangsáv kezelését kínálja fel. Itt az ELSŐ sávot kell cserélned. A 'Track 0 from video' kiírásra kattints rá, ez egy legördülő listán van rajta, és válaszd helyette az '...Add audio track' elemet. Ekkor beugrik egy fájlmegnyitó ablak. Itt tallózd azt a fájlt, amibe előzőleg a szinkronos videó hangsávját írtad ki. Ezt autómatikusan fel fogja ismerni, és lecseréli az eredeti hang helyére.

Mivel a digitális mozis videók általában halkak szoktak lenni, ezért még ajánlom hozzá a következő egyszerű beállítást:

Ugyanitt az 'Audio Tracks Configuration' ablakban menj rá az 'Audio Filters' gombra. Itt kicsivel alul van egy 'Gain Mode:' beállítási pont, itt a kételemű legördülő listából válaszd a 'Manual (DB)' elemet, majd alatta a 'Gain Value'-hez állíts be pontosan 0-át.

Értelemszerűen mind a kétszer OK-zd a beállításokat.

Ha úgy gondolod, hogy csúszna a szinkron (de mint írtam, ugyanolyan hosszú videóknál ez kevésbé valószínű), a fő programablakban baloldalt van egy 'Shift' pont, itt pipáld ki a jelölőnégyzetet, és a mellette lévő "számdoboznál" >ezredmásodpercre< pontosan tudod csúsztatni a szinkront.

Ha kész vagy, a File > Save menüpontal mentesz ugyebár. Értelemszerűen add meg a fájlnevet, de AVI kiterjesztéssel (legalábbis nálam ebbe a formátumba mentett). A program kis tökéletlensége ugyanis, mint észreveheted, hogy úgymond névlegesen nem törődik a fájlkiterjesztésekkel.

Mint azonban mondtam, lehet, hogy az AVI fájlt rögtön nem tudod PC-n/TV-n lejátszani, azaz nem ismeri fel rendesen a géped. Nálam legalábbis így volt/van (bár mint írtam, nekem kicsit más a gépem, mint az átlag).

Erre vagy egy jó videókonvertáló program, ami úgymond újra tudja írni az AVI fájlt, bár lehet, hogy több órás filmeknél kissé időigényes (nekem pl. 2 és háromnegyed órás filmnél majdnem 4 óráig tartott).

Sajnos most nem jut eszembe, hogy neten hol található, úgyhogy saját magam töltöttem fel :

EXE önkicsomagolós archívum : [link]

7-zip archívum : [link]

Sima Windows-os alap ZIP archívum : [link]

Itt már nem írnám le a válaszomban pontról pontra a konvertálás/újrakódolás menetét, de ha szükséged van/igényt tartasz rá, privátban szívesen leírom azt is - egyébként meg könnyű az is, amúgy meg rengeteg lehetőséget felkínál a program.

Nos... hát, remélem tudtam segíteni.

2013. júl. 30. 15:13
 2/5 anonim ***** válasza:

Amit az első írt, az rendben is vna, csakhogy a 25fpses audiója vszeg ~5perccel rövidebb lesz a 23fpses filmnél, és ezt a különbséget a film ideje alatt folyamatosan csúszva éri el.

Az avidemux-szal ezt elvileg meg lehet csinálni, hogy a képet hagyod eredetiben (copy), a hangot pedig hozzáfűzöd, de átkonvertálod 23fpsbe.

Amit írt az összefűzéssel az okés, csak utána kiválasztod, hogy a hang mp3 v ac3, és az audiofiltersnél a frame rate change-et beállítod pal to film-re (a pal a 25fps). Ha kész és még mindig csúszik de most már csak végig uannyit, akkor jöhet esetleg a korrigálás shift-tel. Viszont ha nem uolyan a film vágása (eltérnek a jelenetek), akkor cumi van.

2013. júl. 30. 16:02
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi szépen Vilmos a részletekbe menő válaszodat, nagyon sokat segítettél már most! Remélem össze fogom tudni hozni a szinkronhangot videóval, annak ellenére, hogy a hosszuk sajnos nem egyezik meg. Még egyszer köszi!!!
2013. júl. 30. 16:06
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszi második! Remélem a vágásokkal nem lesz fennakadás, mert most csinálok ilyesmit először, és jó lenne, ha működne a dolog.
2013. júl. 30. 16:13
 5/5 Válasz Vilmos ***** válasza:

A 25 fps-23 fps hangra is kiterjedő problémáját nem tudtam, bocs. Úgy tudtam eddig, hogy az fps, mint egy másodpercre eloszló képkockaszámok, csak a videósávra vonatkozik. Másrészt ugye ilyen problémám nekem nem volt.

Úgyhogy én magam is köszönöm a kiegészítést! ;)

2013. júl. 30. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!