Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Windows xp professional sp3...

Windows xp professional sp3 felismer 8gb ramot?

Figyelt kérdés
az alaplapom felismeri csak hogy a windows xp felismeri-e?
2013. jún. 14. 20:59
1 2
 11/15 Lajos54 ***** válasza:

Hát, bocsi, de nem szoktam a levegőbe beszélni. A szakirodalomból egy idézet:

"Virtuális memóriacím

Virtuális memóriáról már mindannyian hallottunk. De mi az a virtuális memóriacím? Nyílván köze van a virtuális memóriához, nem? Nos, igen is, meg nem is. Mindjárt látni fogjuk, hogy miről is van szó.

A Windows XP egy úgynevezett virtuális memóriacím táblán keresztül éri el a memóriát. Közvetlenül soha nem képes - és ez így is van jól - bármiféle címet elérni, mindig virtuális memóriacímeken keresztül olvas és ír.

Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM. És itt jön a probléma. Ugyanis - a 32 bites operációs rendszer korlátaiból adódóan - csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe bele kell férnie az összes, a számítógépben található és használni kívánt memóriának is.

Tehát van összesen 32 bitnyi memóriacímünk, melynek címei 0x00000000-0xFFFFFFFF-ig terjedhetnek.

De nézzük meg, hogy hogyan is néz ez ki a valóságban.

A képzeletbeli gépünkön 1GB fizikai memória, egy 128MB-s videokártya, és egyéb elhanyagolható méretű memóriát tartalmazó periféria található, melyeket az egyszerűség kedvéért nem részletezek. A virtuális memóriacím tábla így néz ki (angol elnevezéseket használok, mivel csak angol XP-t használok):

Graphics Controller

Memory Range E8000000-EFFFFFFF (ez épp 128MB)

System Board

Memory Range 00000000-3FFFFFFF (ez épp 1GB)

Ezeket az értékeket könnyen leellenőrizhetjük a Hardverkezelőben, ha megnézzük az eszköz Resources fülét. A legtöbbször több részletben van lefoglalva az eszköznek a virtuális memóriacím, tehát valószínűleg több bejegyzést fogunk látni.

Azt hiszem ezzel eddig nincs is probléma, rengeteg szabad virtuális memóriacímünk marad a bővítésre. De mi történik akkor, amikor a számítógépünkben valóban megtalálható 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező videokártya? Nos, vizsgáljuk meg.

Windowsunk lefoglalja a virtuális táblából az 512MB területet a videokártyának (és persze minden más eszköznek is foglal, amennyiben szükséges), majd megpróbál 4GB-t lefoglalni a fizikai RAM-nak, de hoppá, itt jön a probléma, annyi már nincs. Mit tehet ilyenkor? Lefoglalja az összes maradék helyet, mely - ez esetben - 3,5GB.

Tehát, annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhető a rendszer számára, a maradék elvész. Ez nem ugyanaz, mintha a rendszer lefoglalna egy részt a fizikai memóriából a videokártyának, egyszerűen nem is tud róla, hogy létezik az a maradék memóriarész. Persze ez a mi szempontunkból lényegtelen.

Ez az egész így néz ki:

Graphics Controller

Memory Range D0000000-EFFFFFFF (ez épp 512MB)

System Board

Memory Range 00000000-CFFFFFFF

Memory Range F0000000-FFFFFFFF (a kettő együtt 3,5GB)"

2013. jún. 15. 13:40
 12/15 anonim ***** válasza:

Épp a leírásodban ecseteli, hogy 4 GB RAM esetén 3,5 használható. De a lapozófájl 6 GB-járól - ami alapbeállításon a RAM 150%-a - egy szót sem ejt!!!

Akkor azt hogy illeszti be a 3,5 Gb-ba??

Ezért írtam, hogy a lapozófájl-t is bele kéne számítani a 4 GB-ba, akkor már 1.5 GB RAM esetén is kevés volna a 32 bites, de erre sehol semmi utalás nincs, mert mindenhol 3-4 GB felett ajánlják a 64 bites oprendszert...

2013. jún. 15. 14:46
 13/15 Lajos54 ***** válasza:

Erre a részre céloztam:

"...Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM..."

Természetesen a feljebb idézett szöveget nem én írtam, csak ide másoltam egy szakmai oldalról.

2013. jún. 15. 22:10
 14/15 Lajos54 ***** válasza:
És még talán annyit hozzá, hogy úgy tudom(most éppen nem találtam meg,de valahol olvastam is): a merevlemezen kijelölt virtuális memóriát nem mindig használja ki teljes egészében a Windows, csak amennyire éppen szüksége van belőle. Tehát ugyan fenn van tartva, de nem mindig használja ki. Sőt, ez még ráadásul programfüggő is, mert van sok olyan Win.XP-n futtatható régebbi program, ami egyszerűen nem hajlandó kihasználni a rendelkezésre álló RAM-ot, hanem igénybe veszi inkább (pedig nem is kellene) a virtuálisat. Ezért futnak ezek a progik XP-n lassabban, mint a későbbi, oprendszerre és 64 bitre készült verzióik. Szintén ugyanott olvastam, hogy 2 GB-ig alapból kezeli a RAM-ot, afelett (természetesen a 32 bitből adódó korlátig) csak akkor, ha úgy van beállítva.
2013. jún. 15. 22:19
 15/15 Lajos54 ***** válasza:

Na az utóbbit megtaláltam:

"...hogy a Windows XP egyszerre maximum 2GB memóriát biztosít a felhasználói alkalmazásoknak. Tehát hiába van több mint 2GB fizikai memóriánk, alkalmazásunk csak 2GB-t használhat belőle. Ez egyelőre még nem különösebben nagy gond, de minek 3GB-t helyezni a gépünkbe, mikor a kedvenc játékunk amúgy is csak 2GB-t lát belőle? Nos, szerencsére erre van megoldás, bár csak a Professional verzióban működik. Létezik egy ún. /3GB kapcsoló, mellyel megmondhatjuk a rendszernek, hogy az alkalmazásoknak akár 3GB memóriát is engedélyezzen.

A következőképpen szúrjuk be a kapcsolót a Boot.ini file-ba (példa):

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT=''Windows XP Professional'' /3GB"

2013. jún. 15. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!