Mennyi a ķöltsége 23 mbit adatforgalomnak ha Forgalmi díjak: 13,2 Ft/10 kB?
31088 Ft.
23552 kiB-ot szorzod 1,32-vel
A Megabit a sávszélességet, sebességet adja meg és nem az adatforgalom nagyságát. Szerintem ez csak elírás a sokféle mértékegység miatti ismeretlenhiányból fakadó tévesztés miatt.
23 MiB (MebiByte) forgalmazás simán elképzelhető, egy darab mp3 zeneszám is megvan 5-8 MiB méretű. Ha mondjuk havonta több oldal rendszeresen használatával ezt eléred, még az is normális.
Köztudott hogy a T-mobile net start adatforgalom után fizető csomagja iszonyat drága, és azzal tízezres számlákat lehet csinálni. Pont emiatt ajánlott egy havidíjas, de adatforgalmi kerettel rendelkező csomagot rendelni, mivel töredék áron tudsz forgalmazni ahhoz képest.
23 Mib forgalmazása esetén 31 ezer forintot kell fizetni.
Oké, mivel csak ketten válaszoltunk és két különböző érvelési módon és eredménnyel, így nehéz lehet eldönteni hogy kié a jó.
Amíg nem válaszol más, vagy a kérdező nem adja meg a végső eredményt a számlán, addig csak a szavaink vannak egymás ellen.
Én leírom még utoljára gondolatmenetet, hogy ne csak úgy tűnjön hogy leírtam egy számot, és ezzel befejezem mert vég nélküli lenne:
A Megabit egységet a sebességnél adják meg. Például a 20 Megabites (vagy hanyagul alkalmazva "20 megás") net annyit jelent, hogy az elérhető maximum sebesség 20 Mb/s lehet. Mivel tudjuk hogy 8 a váltószám bit és Byte között, ezért az egyszerűség kedvéért használt nagyobb mértékegységre szoktuk átváltani, azaz 20 Mbps = 2,5 MBps. Ekkor megkapod hogy ez a sebesség másodpercenként 2,5 MegaByte-ot jelent. Viszont mivel a gép a bináris prefixummal számol, ezért ki kell javítani az egység nevét MebiByte-ra. A keverés itt jön, mivel elég kevés helyen állták át 3 év alatt, és most már a "MiBps", "Mibps" és "Mbps" egységet kell jól használni.
Idáig eljutva a letöltési sebessége: 20 Mbps = 2,5 MiBps. Ha valaki 1 órán át tölt teljes sebességgel, akkor 2,5 MiBps * 3600s szorzást elvégezve 9000 MiB adatot tud letölteni, ami majdnem 9 GiB.
A te érved csak annyit ad meg, hogy mennyi a 23 MiBps átváltva, ami tényleg 2,865 MiBps. Az viszont nincs megadva, hogy ez a sebesség mennyi időn át volt érvényben, azaz X idő alatt mennyi adatforgalom keletkezhetett. Az első probléma itt vehető észre, hogy ez alapján rossz mértékegység lett megadva már a kérdésnél is. Ha én előfizetettem egy ~23 Mbps sebességű netre, és adatforgalom alapú a csomagom, a sebesség megadásával nem tudom megállapítani az adatforgalmat.
23 Mbit azért nem lehet az adatforgalma, mert ebben a mértékegységben nem számolnak ilyet. Ahogy eléred a 8 bitet, onnantól kezdve minden Byte-alapú és annak szorzata (kibi-, Mebi- Gibi-, stb...) lesz, hogy könnyebbe lehessen számolni vele. A bit alapú sebesség csak amiatt van érvényben a szolgáltatóknál, mert az alapegységet adják meg a sebesség leírásakor, és a legkisebb adategység a bit.
Ha 10,000 forint fölött a tizedére esik az ára, akkor is a felét, 13516+1757 = 15273 forintot kell fizetni, ennyi az összeg 23 MiB után.
23Mbit így önmagában adatmennyiséget jelöl szerintem, igaz szokatlan így számolni...nem tudom, hogy a mobilszolgáltatónál ez tényleg valós-e. Sávszélesség akkor lesz, ha idő intervallumot is megadunk hozzá azaz Mbit/secundum. Én a 23 Megabittel, mint adatforgalmi mennyiséggel számoltam. Ha ez nem igaz, akkor pontatlan a kérdés és pontos választ sem lehet rá adni.
10k felett 1%-ra esik a költség!
A bináris prefixumokkal meg nem szenvedek már, mert szinte sehol nem használják (talán csak fájlcserélő klienseknél találkoztam a KiB, MiB, GiB stb jelölésekkel). Elvileg hálózati sebességnél és adathordozó kapacitásnál decimális rendszerben számolnak, míg a windows bináris szemmel méri az adatmennyiséget, de mégsem szúrják be a binary-t jelölő "i" betüt a mértékegységbe. Ez persze gyarapítja a kérdéseket pl itt a gyakorin, hogy miért csak ennyi adat fér a vinyóra, pendrive-ra vagy a DVD-ra, amikor más van ráírva. A netes sávszélességekkel hasonló a probléma, sokan beleesnek a 8bit=1Byte "csapdába".
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!