Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Egy 300 dpi-s kép hányszor...

Egy 300 dpi-s kép hányszor hány megapixeles?

Figyelt kérdés
Kérlek segítsetek, mert nem tudom! Van egy kép, amit át kéne méreteznem úgy, hogy 300 dpi-s legyen.

2012. dec. 14. 21:00
 1/6 anonim ***** válasza:

A felbontás a szélesség és magasság szorzata, milliós mennyiségű képpont esetén kapod a Megapixel értékét.

A 300 DPI azt jelenti, hogy 300 pixel tesz ki minden inchet, azaz 2,54 cm-t.

Nem szükséges szorozgatni, mivel csak meg kell nyitni egy képszerkesztőben a képet, majd megadni hogy a nyomtatási méret 200 DPI legyen, és neked átállítja magától. Az ingyenes XnView például erre képes, a SHIFT+S vagy kép/átméretezés menüben.

A kérdésre azért nincs konkrét válasz, hiányzik az az információ hogy mekkora méretben akarod kinyomtatni a képet, és mekkora most a mérete. A 300 DPI csak azt mondja meg, hogy a monitor 72-jéhez képest 4x több képpontra van szükség. Nagy felbontású képnél nem baj, mert van elég felhasználható pixel, viszont ha alapból kicsi a kép, akkor annak a mérete megnő és pixeles/torz lesz.

2012. dec. 14. 21:16
 2/6 A kérdező kommentje:
A helyzet az, hogy van egy pólóminta verseny amit megnyertem, és ahhoz átalakítani, mert a jelenlegi méretben kicsi ahhoz, hogy kinyomassák pólóra, vagy mi.
2012. dec. 14. 21:46
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha alapból kicsi a kép, az a növeléssel csak romlani fog. Pixelesedik, homályosodik, elveszti vonalélességét, szétesik, élvezhetetlen vagy akár felismerhetetlen lesz.

Minél kisebb a kép és minél nagyobb méretbe kellene alakítani, úgy fog romlani.

A képpont alapú képeket pedig csak minőségromlással lehet nagyítani.

Nem tudom hogy milyen képet és hogy csináltál, de két megoldás van:

Képpont alapú képként újra létre kell hoznod, de már nagy felbontásban.

Vagy vektor alapú képként kell újra létrehozni, az szabadon méretezhető minőségromlás nélkül.

2012. dec. 14. 21:52
 4/6 A kérdező kommentje:

tudom, hogy újra kell csinálnom, csak azt nem, hogy hányszor hányas méretben.

amúgy itt a kép: [link]

2012. dec. 15. 08:49
 5/6 anonim ***** válasza:

A monitor 72 DPI-ben megy, a nyomtatás 300 lesz. Ahogy aránylik a két szám, úgy nő meg a méret, azaz négyszeres lesz.

A mostani 434x572 méret 300 DPI-vel nyomtatva 1808x2342 pixel kell hogy legyen. Ez centiméterben kifejezve 15,3x19,8 cm.

Ha pedig egy szabványméretet akarsz felhasználni, akkor az A4-es lap méretében (210x297 mm) a kép 2480x3425 pixeles kell hogy legyen.

2012. dec. 15. 10:38
 6/6 A kérdező kommentje:
az hogy van, hogy gimp-ben elméletileg átállítottam 300 dpi-sre, de a mérete ugyanakkora maradt?
2012. dec. 15. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!