Laptop akkumulátor élettartam hosszabbítás?
2 hete kaptam egy laptopot (lenovo g580) és van rajta egy program aminek a neve: Energy Managemant
Van benne egy olyan funkció a beállitásoknál h aku-védelmi üzemmód amihez azt irták, hogy: gyakran hálózati adapterről működteti és nem igényel hosszú futásidőt az akkumulátor részéről és az akkumulátor max 60%ra feltölthető és így az élettartama hosszabb és jobb.
Szóval az volna a kérdésem h én általában hálózati adapterről működtetem de ilyenkor vegyem ki az akkumulátort? vagy így nem romlik az élettartama ha bent van mi közbe be van dugva az adapter ? mert ritkán használom aksiról de azt se akarom h romoljon..
És ha kiveszem és csak adapterről üzemeltetem és az aksi csak úgy áll a polcomon úgy az idővel v sok használatlanul eltelt idő után lehet valami baja ?:D
Okés attól függetlenül be kapcsolom ezt az aksi védelmi üzemmódot :D
De amikor be van dugva az adapter ilyenkor a laptop miből nyeri az energiát elsődleges? az adapterből és ha áramszünet van utána az aksiról? vagy az aksit nyüstöli és az adapter tölti az aksit folyamatosan?
Az akku kapacitás csökkenését három dolog befolyásolja:
1. Az idő. Ezzel nincs mit tenni. Idővel gyengül az akksi.
2. A hő. Ha benne hagyod a gépben, több meleget kap, jobban gyengül.
3. A feltöltés-kisütés ciklusok száma. Minél több, annál jobban gyengül.
Szóval ha szinte mindig hálózatról használod és nem gyakori az áramszünet, akkor feltöltöd kb. félig (50-60%), kiveszed és elteszed egy száraz helyre, ahol nem kap hőt. Nagyon sokáig viszont ne álljon magában, tehát azért 2-3 hetente legalább egyszer használd kicsit akksiról.
Ha benne hagyod folyton a gépben, az a legrosszabb. Az akku kímélés segíthet annyiban, hogy csökkenti a feltöltés ciklusok számát, de a hővel nem tud mit kezdeni, márpedig abból bőven kap az akksi, ha a gépben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!