Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Most raktam fel a gépem és...

Darkmomo kérdése:

Most raktam fel a gépem és nem tudom hogy elsöként milyen programokat rakjak föl a gépre?

Figyelt kérdés
2012. dec. 9. 01:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Chipset driver (alaplap)

Videokártya driver

Hangkártya driver

Hálókártya (LAN) driver

friss directx

tűzfal, vírusírtó, antispyware

lemezkarbantartó, registry takarító program

Ezeket gondolom alapnak.

Esetleg valami tömörítő program, vagy file kezelő (TC). Dokumentumok szerkesztéséhez valami, meg pdf-ek megnyitásához, ha egyáltalán kell...

2012. dec. 9. 03:01
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Én a helyedben azokat tenném fel, amiket használni szoktam... Gondolom, nem az első találkozásod számítógéppel, vannak megszokott programjaid. Feltételezem, hogy a gépen a windows valamely verziója fut, ellenkező esetben valószínűleg nem tetted volna fel a kérdést.

Néhány tipp a teljesség igénye nélkül:

- Minden hardverhez driver a gyártó honlapjáról. Ez leginkább videokártya, hang, hálókártya, chipset asztali gépnél, laptopnál viszont rakj fel mindent, amit találsz, mert kellhetnek az energiagazdálkodáshoz, spec. gombokhoz, touchpadhez és hasonlovakhoz.

- Windows frissítések. A fontos frissítések mehetnek mind, az opcionálisak közül az, amire igényt tartasz.

- Valami irodai programcsomag. Libre Office, Open Office, MS Office stb.

- Webböngésző, ha az IE nem tetszik. Manapság a Firefox és a Chrome elég népszerű, de létezik még az Opera is.

- Vírusirtó. Ingyenesek között az MSE elég nagy népszerűségnek örvend, mert keveset fogyaszt, és ritkán kötekedik. Átlag használat mellett elég is. Sokak kedvence az Avast is, de tele van felesleges/irritáló funkciókkal.

- Böngészőidhez Adobe Flash player és Java runtime a gyártó honlapjairól. Google segít megtalálni.

- Médialejátszáshoz valami kodekcsomag. A K-Lite Codec Pack sok éve stabilnak és megbízhatónak bizonyul, tudom ajánlani. Van 32 és 64 bites verzió is, 64 bites rendszerre mindkettőt rakd fel.

- Valami PDF nézegető. Bár sokan utálják, mert régen lassú volt, manapság az Adobe Reader gyors, és nem nagyon van gond vele. Sokan szeretik még a Foxit Reader nevű programot is erre a célra.

- Tömörítő/kicsomagoló program. Két favorit van, a WinRar és a 7-zip. Előbbi évezredekig futtatható próbaváltozatban, utóbbi teljesen ingyenes.

- Ha szoktad használni, Total Commander. További magyarázat talán nem is szükséges.

- Ha lemezképekkel is szoktál ügyködni (pl. játékoknál), akkor egy Daemon Tools nem árt. Win8-nál nem feltétlen szükséges, mert annak van saját virtuális meghajtója.

- Lemezíráshoz IMGBurn, vagy bonyolultabb összeállításokhoz Nero. Utóbbiból 10-es verzió fölé menni nem érdemes, mert az összes újabb kész katasztrófa véleményem szerint.

- Kommunikációhoz Skype, manapság MSN helyett is használható.

Kb. ennyi az alap csomag. A többit igény szerint.

2012. dec. 9. 03:11
 3/5 anonim válasza:

Sziasztok!

A válaszokat én is nagyon szépen köszönöm!

Ez nagyon a kérdés nagyon jó, mert én sem vagyok tisztában, hogy melyik progi miért szükséges és ha nem gond én is hozzáfűznék még egy kérdést, a driver sorrend mindegy?

Ja, és mivel minden progi a netről van (tehát egyiket sem vásároltam meg), azzal is gondban szoktam lenni, mikor jönnek az üzenetek, h. ezt frissítsd vagy azt frissítsd, nem vagyok vele tisztában, h. melyiket érdemes frissíteni, melyiket nem...

Csak véletlen kerültem ide, de a válaszokat én is köszönöm, mert segített

2012. dec. 12. 10:30
 4/5 anonim válasza:
A Windows felrakása után azonnal menjenek a szervízpakkok, mert sok driver csak ezután megy fel biztonságosan. Azután frissíts és mehet a vírusírtó. Ezután mehetnek a hasznos kötelezők, mint az íróprogi, a lejátszók, kodekpakk, kicsomagoló, office. Utána amit szoktál használni.
2012. dec. 12. 19:59
 5/5 Tom Benko ***** válasza:
Kernel, gcc, bash, PAM, kerberos, vim, nouveau, X.org, Openbox, fbanel, compton, pnmixer, xfburn, mplayer, xmms, evince, pcmanfm, mc, midori, flashplayer, openjdk, texlive, ami éppen eszembe jut, meg az esetleges dependencies.
2013. aug. 22. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!