Most kezdtem egy sajtótechnikus szakot, soha nem tanultam laptördelést, de most mégis ezt kell csinálom nagyjából 'józan paraszti ésszel'. Tehát hiányoznak az alapok. Tudnátok tanácsot adni?
Figyelt kérdés
Mivel sürgős a dolog, nincs időm új programot megismerni, gondolok itt kiadv.szerk. programra (scribus stb.), ezért PS-ben tördelek.
Azt tudom, hogy általában a nyomdák elfogadják a pdf formátumot, de most olvastam, hogy hozzá kell fűzni pl a betűtípust.
Most ott tartok, hogy kész van egy oldalpár, 300 dpi-ben természetesen. CS3-at használok.
Van valaki aki letudná írni, hogy hogyan, milyen beállításokkal mentsem úgy el, hogy azt a nyomda is elfogadja?
Én elmentettem egy formában, ~100 mb-os fájlt kaptam. Tudom, hogy nagynak kell lennie, de ez még reális?
Ami még fontos, hogy a tanár nem hajlandó elmondani, hogy hol lesz nyomtattatva, így az a lehetőség kilőve, hogy kérdezzem a nyomdát.
Hálás köszönet annak aki segít!
2012. dec. 7. 17:50
1/3 anonim válasza:
A PS egy foto szerkesztő, amit elment az egy kép. Ha kimented, olyan mintha a két oldalon tömény kép lenne, azért ilyen nagy a fájl. Nem hiszem, hogy neked egy képet kellene vinned. Ha megcsináltad egy betűtípussal, az le van zárva, javítani csak a PS-el tudsz, ha úgy mented ki. Szerintem csak valami kiadványszerkesztővel próbálkozzál
2/3 A kérdező kommentje:
Nem teljesen értek veled egyet. Hiszen ha nem vonom össze a rétegeket (pl. szöveg + kép), és úgy mentem el pdf-be, akkor a pdf-ből simán kijelölhető a szöveg, tehát nem képként kezeli.
2012. dec. 7. 18:13
3/3 anonim válasza:
A PDF nem kezeli a rétegeket. Eredetileg azért találták ki, hogy semmit ne tudjál vele csinálni. Az már a továbbfejlesztés, hogy tudsz belőle kimásolni, most már van olyan program is amivel bele is lehet írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!