Van egy router, amiről egy otthoni szervert üzemeltetek, ha a routeren kívül szeretném elérni, akkor rendesen az ip cím beírásávalmegnyitja, ha a routeren belül, akkor csak a 192.188.1. -al. Miért van ez?
Valami beállítási hiba lesz, mivel a belső hálózatról a külső címet beírva is mennie kéne.
De a routeren belül mondjuk nem teljesen mindegy, hogy mit írsz be?
Ha pl. telefonrol ftpzek akkor nem tul jo, mert ha tavol vagyok, akkor mobilnettel erem el, ha otthon, akkor meg wifivel.
Nem tudod, hogy mi lehet a hiba?
Egyszerű. A portforward+NAT miatt.
A publikus IP címet a router-ed veszi fel, ez gondolom idáig világos.
Ott meg van adva, hogy rá csatlakozva pl. a 21-es TCP portot tolja be pl. a 192.168.1.2-re. Kintről jössz egy 1.2.3.4-es forráscímmel. A router a kérést továbbítja a belső szerver felé, ami az 1.2.3.4 forrás IP cím fel visszaválaszol. Ezt a választ (mivel nem 192.168.1.x-es címtartomány), a router-ed felé küldi. A router ezt szépen NAT-olja kifelé az 1.2.3.4 felé, és mindenki boldog. Ez idáig teljesen ok.
Nade. Bentről a következő történik:
192.168.1.4-ről megcélzod a publikus címet. Príma. A router betolja a szerveredre a kérést. A forrás IP cím most _belső_ címed, oda fog visszaválaszolni, mivel azonos hálózaton vagytok. A kliensed viszont nem innen várja a választ, hanem a publikus IP címéről a router-nek (mivel te nem a 192.168.1.2-t szólítottad). Ez az, ami nem fog megtörténni, és emiatt a választ kb. leszarja, mert oda ő semmit nem küldött.
Ha nagyjából tisztában vagy a NAT-olt hálózatok működésével, akkor remélem érted, miről beszéltem. Ha nem, akkor elégedj meg annyival, hogy ha portforward-old belső címen van valami, azt bentről ugyanazzal a módszerrel nem fogod tudni elérni (és remélem felkeltettem az érdeklődésedet :-) ).
Van megoldás, természetesen, de ezt egy mezei router-rel nem fogod tudni megcsinálni, lényegében a belső hálózatodban kell "DNS poisoning"-et alkalmazni.
Szép leírás, de még a mezei buta routerek is képes megfelelően natolni.
Azaz te hiába a külső IP-det célzod meg, a router képes lesz ugye befelé irányítani a packot és a VÁLASZ csomagot is megfelelően fogja a te belső címedre küldeni.
Ez működik, ezerszer csináltam már ilyet. Nem ez okozza a gondot, itt inkább valami rossz beállítás lesz.
(Vagy nagyon durván sz*r a router.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!