Mit kell tudni a nyílt forráskódú unixról?
Sziasztok! Eltudnátok nekem mondani pár fontosabb információt a nyílt forráskódú unixról?
Miben különbözik az XP-től?
Többet tud mint az XP?
Mire használják?
Honnan tudnék ingyenes verziót letölteni?
Hogyan tudnám megtanulni kezelni, van rá lehetőség interneten (tutorialok, stb...)?
Az UNIX nem nyílt forráskódú, és a mai PC-ken nem is lehet futtatni. Legújabb verziója a 10. kiadás, 1989-ben jelent meg.
Vannak viszont különféle utánzatok, az úgynevezett UNIX szerű rendszerek (*NIX), ezek között akad ingyenes és nyílt forráskódú is pl.: GNU/Linux, BSD, Minix
Kezdőknek általában valamilyen GNU/Linux variánst, például az Ubuntu-t szokták ajánlani: [link]
Köszönöm a választ!
Olvasgatom itt az ubuntu.hu-t, és látom, hogy "fejlesztőknek és tesztelőknek szánt előzetes"..
Ez azt jelenti, hogy én saját magam fejlesztem a rendszert? Tehát én "írok" hozzá a rendszerhez dolgokat, mintegy programozom?
Megtanulni egy ubuntut pl nem nehéz elég intuitív a felülete, inkább annak kell utána nézni hogy a windózeren megszokott programoknak milyen alternatívája van linuxra. Letölteni a hivatalos honlapjáról tudod, ubuntu.hu pl, interneten sok tutorial van, de a magyar honlapon is megtalálsz minden szükséges infót.
Max akkor ha bekerülsz az ubuntu fejlesztői közösségébe. Tesztelni viszont tesztelheted és a hibát találsz arról értesíted a fejlesztőket ezzel hozzájárulhatsz a fejlesztésekhez. De kezdőknek inkább a stabil verzió ajánlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!