Milyen excel feladatot kaphatok állásinterjún?
Esetleg egy szumhatöbb függvény, illetve a szűrések. Talán esélyes lehet néhány makró, bár nem hiszem, hogy a HR-es kollégát ez annyira érdekelné. Adok egy tippet, ha megengeded, az én kollégáimnak ez is nagyon tetszett:
adott egy oszlop rengeteg adattal. Az azonosakat törölni kell belőle. Nos, erre van makró is, de ha az annyira nem érdekel, akkor ez is lehet egy megoldás: A oszlopot sorba rendezed (szám esetében érték alapján, szöveg esetén ábécé sorrendbe). A "B" oszlopba pedig az első sorba beírod, hogy: =HA(A2=A1;"töröl;"marad") Végig futtatod a függvényt, és rászűrsz az összes "marad" értékre. Íme, kiesnek a többször szereplő adatok, sőt, rögtön láthatod a gépelési hibákat is ;) Bocsi, hogy kissé offoltam, csak az én kollégáim imádják azóta ezt a megoldást. ;) :)
Ugye a szumha függvény azt csinálja, hogy egy adott feltétel alapján az adatbázisban megfelelő értékeket összeadja.
Nos, a szumhatöbb is hasonló, de nem csak egy feltételt tudsz hozzáadni, hanem kettőt, hármat, vagy akár többet is.
Ez így néz ki: SZUMHATÖBB(összegtartomány; feltételtartomány1; feltétel1; [feltételtartomány2;
feltétel2]; …)
Mondjuk olyan adattáblával dolgozol, ahol az összes számot össze szeretnéd adni, ami kisebb 100-nál, de nagyobb tíznél. Persze használhatod szöveges adattartományok esetén is, idézőjelet használva. Igaz, hogy ez a függvény csak a 2007-es officeban jelent meg először. Előtte is meg lehetett oldani természetesen, csak több segétblázattal. ;) Viszont mégegyszer mondom, ha multihoz felvételizel, akkor általában nem kérdeznek ilyet, ha nem informatikai pályán próbálkozol. Ott könnyen elképzelhető. Szerintem egy jó munkavállalónak elég tudnia maximum 8-10 függvényt, ha jól használja az illető, és átlátja a feladatokat és folyamatokat, akkor ezzel már jelentős előnyt élvez a többiekkel szemben. ;)
Azt is hozzáteszem, hogy ha gyakorolni szeretnél, akkor magadnak írj feladatot, ne máshonnan keress. Az majd jön magától ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!