Nagy nehezen megtaláltam hogy kell telepíteni programokat Linuxra (csomagkezelő) viszont hol vannak az operációs rendszer fájlok és a partíciók? Mert itt olyan mintha egybe lenne minden!
A linux felépítése úgy néz ki, hogy van 1 filerendszer és a különböző lemezek, meghajtók ebbe kerülnek felcsatolásra.
Ennek egy hatalmas előnye, hogy bármit bárhova lehet kapcsolni!
A filerendszer gyökere a /-től indol.
A konfigurációs állományok általában a /etc alatt vannak, a futtatható fileok pedig a /bin-ben, a felhasználói cuccok pedig a /home/felhaszbáló név alatt.
A lemezmeghajtók általába a /mnt-be vagy a /media-ba kerülnek felcsatolásra.
Elsőre ez fura lehet, de amúgy összességében sokkal átgondoltabb és átláthatóbb, mint a Windowson!
A program telepítés pedig a csomagkezelővel gyerekjáték! :)
Milyen disztrót használsz?
hát windows sokkal átláthatóbb így elsőre semmit nem találok csomó program van azt se tudom mire:D sajátgép itt van elvártam volna hogy két meghajto köszönjön meg egy rom na mindegy meg kell szokni. Csomagkezelővel tényleg egyszerű, csak mire rájöttem:D
Most linux mint 11 van fennt de már frissitettem is
a legelső parancs amit érdemes megtanulni aza mount, kinézete:
mount mit hova kapcsolók
példa:
mount /dev/sda3 /FILMEK
ebben az esetbe az sda3 partíciót(ez egy satás vinyón van) a /FILMEK helyre csatolja
a /dev-ben tárolja a különböző eszközöket
tipp: ha te hozol létre egy könyvtárat a gyökérben az legyen csupa nagy betű az átláthatóság érdekében
ez alapján bármilyen partíciót bárhova mountolhatod. ez egyébként megtalálható a windows alatt is, sőt a parancssorban a d meghajtóba nem is lehet belépni, csak evvel a mountolással érhető el a tartalma
egy iso fájl csatolása
mount mit hova -o loop
ez lehet hogy rendszergazdai üzemmódban kell elvégezni
tudom, hogy nem ezt kérdezted, de talán így könnyebben elboldogulsz majd
Hát igen ezért nem fog elterjedni a linux :(
és pont ezért mondható biztonságosnak......
Mondjuk én csináltam volna egy win és egy linux rendszert :)
ne aggódj, el fog terjedi, csak idő kérdése
a szerverpiacon már egy jó ideje megelőzte a windowst( a microsoft is a szerverei egy jó részén linuxot használ)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!