Hogy kell egy külső HDD t FAT32 re formázni?
A fat32 4Gb-nál nagyobb területet nem képes kezelni, sem látni, ezért a sok 32 szeletből is mind 4 lenne használható (azaz ha csinálsz 16 db 32 gigás partíciót, abból a rendszer 16x4 gb-ot látna. Ez egyenlő 64 Gb területtel, vagyis kidobnál a semmibe 446Gb-ot). A másik lehetőség hogy csinálsz csak 4Gb-os partíciókat, de azt lehetetlen átlátni (125x4Gb jön ki az 500-ból, ennyit talán névvel sem lehet ellátni).
Ekkora méretben csak az ntfs-nek van értelme.
Ez volt az előző kérdésem, és itt azt a választ kaptam, hogy ha átformázom jó lesz.:
http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__szorako..
Abból a szempontból lesz jó, hogy látja a lejátszó a merevlemezt, mert fat32-es. De abból a szempontból nem lesz jó, hogy a FAT32 úgy lett megcsinálva hogy 4 Gb a maximum amit a rendszer látni és kezelni képes. Most ha Fat32-n használsz egy 500 Gb-os merevlemezt, akkor abból 496 Gb-ot nem fogsz tudni felhasználni. Ami elég nagy pazarlás, és elveszti az értelmét hogy ekkora tárat vettél.
Kompromisszumot kell keresni: vagy használsz 500 gb-os tárhelyet a rá tervezett ntfs fájlrendszerrel, vagy fat32-t csinálsz, amit egy 4 gb-os pendriveval is meg lehetett volna oldali fillérekért.
Értem, köszönöm a gyors válaszokat, akkor az a legegyszerűbb megoldás, ha veszek egy viszonylag nagy tárlókapacitású merevlemezt, amin tárolom a filmeket stb. Ha pedig meg akarom nézni pár perc alatt rádobom egy pendrivére és kész :)
Mégegyszer köszönöm a válaszokat.
A FAT32-re nem 4GB a maximum látható méret, ez hatalmas tévedés. Eleve akkor nem lehetne 32 gigás partíciót csinálni. A 4GB 1 adott fájl maximális mérete lehet a partíción belül, nem maga a partíció.
De a 32 gigás korlát is csak win9x-es időkben létezett. Manapság már nagyobb is lehet, ha van megfelelő LBA támogatás.
Itt van neked egy 500 gigás fat32 partíció:
Ne haragudj kedves 20:43, honnan jött neked ez a fat32 -> maximum 4GB?
A konkrétumok kedvéért:
Fat32 maximum fájl méret 4GB, partíció méret 512MB -tól 8 TB-ig!
forrás:
Kérdezőnek: fat32-t a még elterjedtebb, olcsóbb médialejátszók sokszor maximum ezt ismerik, az NTFS-t esetleg nem.
Így felhasználástól függően formázhatod egybe az egészet akár fat32-re, de ha XP vagy újabb operációs rendszer alatt akarod használni, erősen javasolt az NTFS.
Na, végre...azt hittem már, hogy én vagyok annyira hülye, hogy biztosra állítja, hogy neki bizony 40 gigás vinyója volt FAT32-es...:D :-O
első
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!