Melyik ubuntu (kubuntu, xubuntu, *buntu) változatot érdemes 2010 végén telepítenem? (kiegészítéseket lsd. Még alább)
kiegészítések:
* 5 éves laptopra megy, amin kevés a tárterület
* a tetűlassú windows xp-t szeretném lecserélni valami gyorsabb ingyenesre
* nagyon kevés, de ">0" linux alapismeretem van
* semmi extrát, pl. szerver-futtatást nem akarok
* fontos, hogy minél stabilabb, felhasználóbarátabb legyen, pilótavizsga ne kelljen a használatához (-:
* felhasználás: böngészés, kis szövegszerkesztés, kép- / videonézegetés, hangrögzítés, kevés windows-os program
* szívesen veszek érthető "tananyagot" is hozzá
Nézd meg a rendszerkövetelményeiket, és hasonlítsd össze a te gépedével.
Ha esetleg még ezek is túl erősek lennének, akkor vannak gyengébb disztribúciók is, pl. Puppy Linux...
Böngészésre az alapértelmezett Firefox jó, esetleg Google Chrome Linux változata (az talán kevesebb memóriát eszik), de számos egyéb böngésző is van.
Szövegszerkesztés OpenOffice, vagy ha CSAK szöveg szerkesztésre kell, akkor AbiWord (kevesebb hely és memória kell neki)
Kép/videónézésre az alapértelmezetten beépített program jó (videókhoz talán a VLC Media Player Linux-os változatát is felteheted)
Windows-os programhoz pedig a Wine-t kell telepítened, és társítanod az exe-hez.
Hangrögzítéshez is van beépített program hangrögzítő néven.
Telepíteni legegyszerűbben az Ubuntu szoftverközpontból tudsz.
Én a helyedben a sima Ubuntu 10.10-et telepiteném, majd ha lassúnak találom, akkor telepiteném rá az LXDE környezetet, ami kicsi és gyors. :)
Amúgy attól függ milyen laptop. Ha van benne 512mb memória akkor már a sima Ubuntu is jól működik, nem lassú, ha kevesebb, akkor inkább Xubuntu vagy amit fent mondtam: LXDE :)
Ne kínlódj: amelyik gépen az xp lassú, arra nem találsz neked megfelelő linuxot sem. Csak olyat, ami:
a) nem teljes értékű (-firefox, -flash, -java, -msoffice kompatibilitás, -wine, stb.), vagy
b) teljes értékű, de még lassabb mint az xp.
Ugyanebben a cipőben jártam néhány hónapja. Egy 1G celeron + 128M ram notira kellett volna valami, ami kényelmes, és teljesértékű. Nem találtam semmi megfelelőt. Végül úgy döntöttem, legyen inkább lassú, de teljes értékű. Igy erre is OpenSuSE került...
Hopsz, nem írtad pontosan milyen vas ez, de most látom 5 éves a laptop. Az enyém 10 éves. Úgyhogy a tiéden már valszeg több a ram mint 256M és jobb a proci is, tehát egy teljes értékű disztró jó tempóban (de nem olyan jóban mint egy xp) elmegy rajta.
Igy csak a hely lehet probléma. Miheztartás végett: nálam az OpenSuSE 11.3 belefért fullosan 4,1G-ba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!