Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » HP 255 G5 Tizen x éves laptopr...

HP 255 G5 Tizen x éves laptopra melyik linux oprendszert érdemes felrakkni? A gépben 8 gb ram van, 750 gb winyo. Olyan linux érdekelne engem, amin könnyedén tudok windows programokat futtatni.

Figyelt kérdés
ma 12:39
 1/5 A kérdező kommentje:

Jelenleg a linux mint rendszert raktam fel, de valahogy nem sikerűl össze hoznom hogy fusson rajt windows program.

Van valami könnyített megoldása esetleg ?

ma 12:49
 2/5 A kérdező kommentje:
Vagy inkább másik linuxot kellene ráraknomba gépre ? Esetleg ubuntut ?
ma 12:50
 3/5 anonim ***** válasza:

Könnyedén nem fog menni.

Egyfelől van a WINE alapú megoldás, ami a natív Windows kódot próbálja futtatni több-kevesebb sikerrel. Ez egy ingyenes megoldás, de nem éppen kezdőknek való feladat, már amennyiben nem a notepad futtatása a cél, mert azért az mindenkinek menni fog :-) Vannak fizetős megoldások, mint pl. a Crossover (WINE alapú), ami megkönnyíti mindezt, de tudni kell, hogy közel sem fog minden Windows szoftver futni így sem.

A másik lehetőség a virtualizáció, amikor egy virtuális hardveren tényleg egy telepített Windows fut, és a használható megoldások (virtualbox, vmware, kvm stb.) adnak ilyen-olyan integrációt a virtuális gép az azt futtató rendszer között (megosztott mappák leginkább), de ez esetben nem beszélhetünk Linuxon futó Windows programokról (mert hát azok Windows-on futnak). Ennek a megoldásnak nyilván jóval magasabb az erőforrás igénye és pl. 3D gyorsítás, vagy a gépednek az egyéb spec. hardvereit ez a gép nem fogja látni és használni sem.

A legjobb megoldás, ha a korábban Windows-on futó programjaidnak keresel Linuxon is futó alternatíváját, már ha ez megoldható, nyilván minden Linuxon sincs.

ma 13:15
 4/5 A kérdező kommentje:

Az az igazság hogy amire nekem kellene az minimális. Egy windows játék meg az utorrent program.

Maga a gépen elég szépen, gyorsan fut a linux mint, s épp ezért akartam azt használni. Plusz ha még ezt a két windowos progit is el tudnám inditani, akkor az maga lenne a mennyei manna. :)

ma 13:39
 5/5 anonim ***** válasza:
Természetesen a Q4-et.
ma 15:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!