Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Android alá lehet saját...

Android alá lehet saját alkalmazást írni?

Figyelt kérdés

Vagy csak az van, ami a Gugli Play-ről letölthető?

Windows alá sem készítettem még semmit, de tudom, hogy a Visual Basic pl. pont ilyenre való. Illetve vannak korszerűbb alkalmazáskészítő szotfverek is, de a VB az egyetlen, amit láttam már, amint kollégám használta. Illetve legalább ismerem a Basic nyelvet is.

(Eddigi legkomolyabb programozásaim Excel alatti makrók voltak, illetve JavaScript. De ezek nem új alkalmazás gyártására valók.)

Még 2 kérdés: Van-e olyan szoftver, amivel Windows alatt lehet készíteni Android alá alkalmazásokat? Milyen programnyelvet kell hozzá ismerni?

Ill. még 1: ezután ez hogyan települ a telefonra? Eddigi androidos alkalmazásaimat mind a GPlay telepítette.

(Lehet nem is 1 ilyen van hanem 1000, csak én vagyok teljesen tájékozatlan a témában.)

jan. 18. 20:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Lehet
jan. 18. 20:59
 2/6 anonim ***** válasza:
Igen lehet, sok fejlesztő rendszer van.
jan. 18. 21:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Lehet.
jan. 18. 21:29
 4/6 anonim ***** válasza:

Pl Unity játékmotorral, ha úgy írod meg a programodat tudsz windowsra, linuxra, macre, IOS-re, Androidra, de még nintendora, Playstation 3-5-re, Xbox-ra......buildelni.

Unity motor esetében alapból C# nyelv az opció, de lehet scriptnyelvekkel bővíteni ezt más módon. Nem biztos, hogy megéri annyira, én pl javascriptet használok addon rendszerhez, de LUA is jó opció.

jan. 18. 22:10
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Sokféle nyelven és keretrendszerrel lehet Android alá appot fejleszteni. Főleg Java és Kotlin nyelvet használnak erre, de ez egyáltalán nem követelmény, programot írni lehet akár JavaScriptben is. Azt is megcsinálhatod, hogy valamilyen alacsonyabb szintű nyelven (pl. C++) írsz egy natív appréteget, és ezt hívod egy Java alkalmazásból. A játékok egy része pl. így működik. De azt is, hogy egy olyan keretrendszert használsz, amivel Androidra és iOS-re is lehet fejleszteni (pl. Flutterrel). Ekkor a kód nagy része, vagy adott esetben az egész, ugyanaz lesz mindkét platformon.

Azt is meg lehet csinálni, hogy web alapú technológiákkal (HTML, CSS, JS) írsz egy appot, és ezt konvertálod mobilappra és csinálhatsz belőle asztali valamint webes appot is, így a kód nagy része közös lesz az összes platformon. Pl. az Ionic frameworkkel lehet ilyet csinálni.

De a React-nek is van külön mobilapphoz fejlesztett változata.

Az appot jellemzően Android emulátorral teszteljük PC-n, vagy eleve amellett fejlesztjük, Android Studioval, de itt is sok más megoldás létezik. Flutteres fejlesztésnél én pl. alig használom az emulátort.

A fejlesztés alatt lévő appot megint csak többféleképpen tudod átvinni a mobileszközre. Lebuildeheted mondjuk apk formátumra, ezt átmásolod a mobilra, telepíted és futtatod, de a mobilt is össze tudod kötni a PC-n futó fejlesztőeszközzel, és közvetlen azon is tudod futtatni az appot (vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is).

Szóval sok lehetőség van, mindenki megtalálhatja az elvárásainak megfelelő megoldást.

jan. 18. 22:37
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönet mindenkinek!
jan. 19. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!