Inkább egy olcsó, de új laptop, vagy használt, felújított üzleti laptopot vennétek ugyanannyiért? Maximum 80 ezrem van a témára.
Olcsó új. N100 környéke
De a használt 8+ gen se rossz, de csak top minőségkategóriában
Letitude, thinkpad, elitebook...
Az a baj, hogy a 80.000 Ft új laptophoz elég szűk költségkeret, ennyiért nagyon gyenge minőséget kapsz. Ezeknek mind a külső anyaghasználat, mind pedig a belső alkatrészek minősége gyenge. Lassú is lesz, gyenge is, én nem vennék ilyent.
Használt felújított laptopnál már jobb a helyzet. Bár ennyiért lehet, hogy 5 év körüli gépet kapsz, de üzleti kategóriásat, amit 10 év használatra terveztek. Amire viszont figyelj, hogy Windows 11 kompatibilis legyen (ezt mindenhol feltűntetik). A Windows 10 2025 október 14 után nem kap több frissítést (vagyis csak pénzért), így azoktól a gépektől, melyek nem futtatnak újabb verziót, sokan szabadulnának, hogy egy kis pénzt kapjanak érte.
Én (is) nemrég vettem laptopot, picivel több költségkeretem volt rá, 105.000 Ft, de még ennyiért sem volt érdemes újat néznem. Felújítottban viszont elég korrektet kaptam, továbbá újéval megegyező 2 év garancia is van rá. Azt is meg tudtam nézni, hogy üzemórában nem sokat ment (na majd nálam fog).
A Windows 10 nekem is jobban tetszik, de sajnos bő egy éve van vissza, kivéve ha valaki fizet érte, akkor további 3 év frissítést kaphat. Elég problémás lehet egy nem támogatott operációs rendszert használni, lásd Windows 7. Már sok alkalmazás erre nem is telepíthető, vagy csak régi verziók. De a biztonsági kockázatok a legjelentősebbek.
Én azt mondom erre, hogy az operációs rendszer fő feladata az alkalmazások futtatása, ha minden működik rajta, amit szeretnék, továbbá frissül és biztonságos, akkor a többi másodrangú.
Egyébként van alternatíva, pl. a Linux. A Linux Mint Cinnamon kifejezetten jó alternatíva, sőt Wine-val sok Windows alkalmazás is telepíthető rá (de rengeteg programnak van Linux verziója vagy alternatívája is). Ráadásul a fent ajánlott Linux Mint Cinnamon egy elég jól optimalizált és gyors operációs rendszer, nekem 10 év körüli régi laptopon van, nagyon jól működik vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!